ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ MOODY'S. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Καταστροφική και «πονηρή» είναι κίνηση του  οίκου αξιολόγησης Moody's Investors Service, λίγο πριν από τις κρίσιμες συνόδους  κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθούν  τα ελληνικά αιτήματα (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων κλπ), στο πλαίσιο μιας συνολικής  λύσης για την ευρωζώνη, δίνοντας τροφή σε αρκετούς πλέον διεθνείς αναλυτές να μιλούν ανοικτά πλέον για αναδιάρθρωση τους χρέους στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Βa1 στο B1.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας της.
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, μετά την ανακοίνωση του οίκου, σημειώθηκε άνοδος του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στις 901 μονάδες βάσης (9,01 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην ανακοίνωση του οίκου Moody’s, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα σημεία της, τα οποία χαρακτηρίζουν εντελώς αδικαιολόγητη την υποτίμηση, καθώς δεν βασίζονται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα δίνει έμφαση και  στο εύρος της υποβάθμισης και τη χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, γεγονός που  εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Σχόλια