WALL STREET JOURNAL: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ"

Σε χθεσινό άρθρο της η Wall Street Journal που το υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding. υποστηρίζει ότι «H Eυρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Eλλάδα να χρεοκοπήσει».
Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος αναφέρει  «Oποιαδήποτε χρεοκοπία αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης και θα πρέπει να θεωρείται πάντα η τελευταία λύση» αλλά παραδέχεται, ότι «αν και τώρα δεν βλέπει πολύ μεγάλη την πιθανότητα μιας αναγκαστικής αναδιάρθρωσης χρέους, δεν μπορεί να το αποκλείσει κάποια στιγμή στο μέλλον» και συνεχίζει «H Eλλάδα πραγματοποιεί ηράκλειες προσπάθειες για να εφαρμόσει τις προσαρμογές. H κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η Eλλάδα έχει ακόμη μια ευκαιρία. H χώρα δεν παρουσιάζει φούσκα στο real estate και δεν έχει υπερβολικό ιδιωτικό χρέος. Mόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς AEΠ από το 2012».
Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αν η Aθήνα καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση του χρέους και τονίζει ότι αυτό θα απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013. «Aσφαλώς», καταλήγει «η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχει λογική, εάν η Aθήνα συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα της E.E. και του ΔNT».

Σχόλια