ΕΛΣΤΑΤ: ΤΟ 2009 ΣΤΑ 20.800 € ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ

Ο τομέας των υπηρεσιών στην χώρα μας, κατείχε το 2009 την πρώτη θέση από πλευράς Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στην οικονομία, με το τεράστιο ποσοστό 79,1%, αυξημένος κατά περίπου 1% σε σχέση με το 2008, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο δευτερογενής τομέας, της φθίνουσας από 10ετίες βιομηχανίας της χώρας, συμμετείχε με 17,8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, με συνολική μείωση 1,4% σε σχέση με το 2008. Μόνον η Δυτ. Ελλάδα παρέμεινε στο προηγούμενο επίπεδο, ενώ το Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά δείχνουν τάση «αποβιομηχανοποίησης».
Ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, το 2009 παρουσίασε αύξηση οριακή κατά 0,7%, κυρίως στις παραδοσιακές περιοχές της Δυτ. Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Η συνολική συμβολή του στην ΑΠΑ, στο περίπου 3%.
Εντύπωση θετική δημιουργείται από το γεγονός της αύξησης των τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε μείωση των βιομηχανικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο λόγος για την Ανατ. Μακεδονία – Θράκη και τη Θεσσαλία.
Η ΕΛΣΤΑΤ τέλος, μας πληροφορεί ότι πλουσιότερη περιφέρεια ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι το Ν. Αιγαίο με 25.000+ €. Επίσης, φτωχότερες περιοχές, σταθερά μάλιστα στην θέση αυτή μέχρι σήμερα, είναι η Ήπειρος, η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη και η Δυτική Ελλάδα.
Το κατά κεφαλή ΑΕΠ λοιπόν, διαμορφώθηκε στα 20.830 € για το 2009, μειωμένο ως προς το 2008 κατά 1,2%.
Οι συνθήκες που έκτοτε εξακολουθούν να χειροτερεύουν για την οικονομία της χώρας, δεν μας κάνουν αισιόδοξους για το 2010 και 2011, κυρίως διότι δεν φαίνεται ότι το γεμάτο «υπηρεσίες» κράτος θα αφήσει χώρο στην πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί.
Μέχρι να αλλάξει αυτό θα αγοράζουμε μαρούλια και πατάτες εισαγωγής.
http://www.elzoni.gr/

Σχόλια