ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2010 ΣΤΟ 10,5% ΤΟΥ ΑΕΠ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟ ΤΩΝ "ΠΥΛΩΝ" ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ....

Ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα το ύψος του Ελληνικού ελλείμματος για το 2010, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Οι πληροφορίες για αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα επάνω, ότι δηλαδή από το 9,5% του ΑΕΠ που είχε εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ανεβαίνει στο 10,5%, δυστυχώς «βγήκαν» αληθινές, γεγονός που σημαίνει απόκλιση κατά 2,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που πρέπει φέτος να καλυφθεί με επιπλέον εισπρακτικά μέτρα.
Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι το αναθεωρημένο ποσοστό 10,5% το έστειλε στην Eurostat, η ίδια η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και εκείνη ανακοίνωσε σήμερα μετά από τον έλεγχο εγκυρότητας.
Στην ίδια ανακοίνωση της Eurostat αναφέρει ότι το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ από 142,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον στις ανακοινώσεις του κοινοτικού οργάνου αμφισβητήσεις των ελληνικών στοιχείων
Εξ άλλου πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Eurostat σε συμφωνία με την ΕΛΣΤΑΤ έχει προσλάβει τον κ. Σνόρενσον, πρώην γενικό διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας, για να προσφέρει υποστήριξη σε θέματα εθνικών λογαριασμών στους οποίους περιλαμβάνεται το έλλειμμα και το χρέος. .................
Επομένως η αναθεώρηση δεν αποτέλεσε έκπληξη για την κυβέρνηση, καθώς προ πολλού ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το γνώριζε και έχει ήδη μιλήσει για επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που θα καλύψουν φέτος τις αποκλίσεις, που έχουν προέλθει από τη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια τη μείωση των εισπράξεων του ΦΠΑ.
Σ΄ αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι προβλεπόμενες αποκλίσεις του 2011 οι οποίες σύμφωνα με το "ενδιάμεσο" σενάριο θα ξεπεράσουν τα 4 - 4,5 δισ. ευρώ.
Την τελική εικόνα με τις  συγκεκριμένες διαστάσεις και περιεχόμενο θα την έχουμε στα μέσα Μαίου, όταν μετά τους "τεχνικούς" της τρόικα που έρχονται τις επόμενες μέρες, θα καταφθάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της ομάδας που αποφασίζει.

Σχόλια