ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ;

Η σύνοδος του Ecofin και το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απασχόλησε τον γερμανόφωνο Τύπο. Φαίνεται δε, ότι παρά την κατηγορηματική στάση του Όλι Ρεν, συζητείται στις Βρυξέλλες ένα νέο ηπιότερο σενάριο. Με τίτλους όπως, «Η Αθήνα χρειάζεται ρευστό, ακόμη περισσότερο ρευστό», «Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Η ΕΕ κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας – ο κ. Σόιμπλε λιγότερο σαφής» ή «Το υψηλό κόστος μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», ο γερμανόφωνος Τύπος ασχολείται ακόμη μια φορά με την ελληνική κρίση. Θα συμφωνήσουν οι πιστωτές σε επιμήκυνση της αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων;
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών παρατηρεί ότι για πρώτη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει ‘μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους’, παρά το γεγονός ότι ο Όλι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, αποκλείει κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση. Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Και όμως κεκλεισμένων των θυρών κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες συζητούν σενάρια διεξόδου από το ελληνικό δημόσιο χρέος. ............

Έτσι εξετάζεται εάν οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν από το 2012 να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους (επιτόκια) και να επεκτείνουν τον χρόνο αποπληρωμής του ομολογιακού χρέους.
Μια τέτοια ήπια λύση θα έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να προχωρήσουν σταδιακά και επί σειρά ετών στην παραγραφή τους, υποστηρίζει κοινοτικός διπλωμάτης. Αντίθετα το ‘κούρεμα’ του χρέους εκτιμάται στις Βρυξέλλες ως μη εφικτό, διότι θα επιβαρύνει δραματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.»
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει ανάλυση του Γιαν Αμρίτ Πόζερ, επικεφαλής οικονομολόγου της Bank Sarasin, που είναι κατά της πρόωρης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ο οποίος εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τη σύγκλιση στα δημοσιονομικά της ελλείμματα και το χρέος, αρκεί να τηρηθούν πιστά τρεις κανόνες: «Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ούτε οι αγορές, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα χρηματοδοτούσαν τη συνέχιση των ελλειμμάτων. Η ευρωβοήθεια δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να προσαρμοστεί στα δεδομένα.
Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορεί παρά να καλύψουν τις επιβαρύνσεις των επιτοκίων. Όσο δε το ύψος τους ξεπερνά εκείνο των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων, η ΕΕ δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων.
Τρίτον, η δύναμη της αυτοΐασης που διαθέτει η οικονομία θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ονομαστικής ανάπτυξης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εξυγίανση. Επίσης η πληθυσμιακή εξέλιξη και το δυναμικό τεχνολογικής ανάπτυξης ενισχύουν την θέση ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας δεν είναι ζοφερές, όπως θέλουν αυτή τη στιγμή να τις βλέπουν οι αγορές.»

Σχόλια