ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Την προοπτική εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν το 2013, αφήνει να διαγραφεί για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης, θέτοντας μάλιστα τον Ιούνιο, ως χρονικό ορόσημο των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. «Τον Ιούνιο θα πάρουμε μια έκθεση προόδου. Περιμένω μια λεπτομερή ανάλυση για το αν μπορεί να διατηρεί σε αυτά τα ύψη  το ελληνικό χρέος, που θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Εάν αυτή η έκθεση καταλήξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους κάτι πρέπει να γίνει» φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στη Die Welt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ερωτηθείς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις , για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει, περιορίστηκε να δηλώσει πως «περαιτέρω βήματα πρέπει να γίνουν».
Με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης να διαδέχεται η μία την άλλη, όπως η χθεσινή της S&P που κάνει λόγο για πιθανή παραίτηση των πιστωτών της χώρας, από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους, την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έθεσε χθες νέα δεδομένα: Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει πως επιπλέον μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, ανάλυση που αναμένει τον Ιούνιο, η οποία θα συνταχθεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Είπε επίσης πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους γίνει πριν το 2013, θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Moritz Kraemer, με δηλώσεις που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αναμένεται πρώτα η Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του βάρους της Ελλάδας επιμηκύνοντας τη διάρκεια των ομολόγων και μειώνοντας τα επιτόκια. Αυτό όμως, εκτιμά πως δεν θα είχε νόημα εάν το αποτέλεσμα ήταν απλώς ο περιορισμός του χρέους στο 130% του ΑΕΠ, από 160%.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit φέρει εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. να εκτιμούν πως η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40% - 50%. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει ομάδα εργασίας, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα μάλλον θα προκριθεί μια λιγότερο ριζοσπαστική λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.
Μετά από όλα  αυτά συνεχίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου να πιστεύει ότι δεν θα πάνε σε αναδιάρθωση του χρέους μας "λίαν συντόμως.....".

Σχόλια