ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Πληθαίνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα. Πρόσφατα η Citigroup σε έκθεσή της με τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut», αναφέρει πως με τα κατάλληλα μέτρα και με ένα haircut 40% (και γρήγορα), η χώρα μας μπορεί να επιτύχει ένα βιώσιμο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν πως για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση, έχει αρκετά όπλα στη διάθεσή της, όπως περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτά όμως δεν είναι από μόνα τους αρκετά, αν δεν συνοδεύονται από ένα γενναίο haircut. «Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup.
Το σημαντικότερο της έκθεσης έχει να κάνει με τον χρόνο αναδιάρθρωσης. Οι αναλυτές δηλώνουν πως όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο θα είναι, καθώς μόλις οι κάτοχοι ομολόγων αντιληφθούν πλήρως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το haircut, θα πιέσουν για άμεση επίσπευση το γεγονός. Καταλήγει δε με την προειδοποίηση, ότι όσο το αφήνουμε για αργότερα αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο haircut για την μείωση ίδιου ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ.
Όσο αφορά τις πιθανές συνέπειες για της Τράπεζες σε ένα ενδεχόμενο haircut, αναφέρει ότι περισσότερο θα επηρεαστούν οι τράπεζες σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, με την επίδρασή τους στο Tier 1 να διαμορφώνεται στις 8-11 μονάδες βάσης σε αυτές τις τρεις χώρες.
Ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από το 10,9% που είναι τώρα, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί το 7% στο CET1. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου θα επιφέρει dilution 20% στους τίτλους των μετόχων το 2012.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν αρνητικές, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι εξαγωγές συνεχίζουν να υποχωρούν καθώς το υψηλό εργατικό κόστος τις κάνει μη ανταγωνιστικές. «Η απουσία ενός ανεξάρτητου νομίσματος σημαίνει ότι τα εργατικά κόστη πιθανότατα θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο».
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται διεθνείς αναλυτές οι οποίοι μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζουν ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες στις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης περιλαμβανομένης της Ισπανίας, και μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες μετά τα «μνημόνια» διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του πρακτορείου ότι «οι επενδυτές και πολιτικοί στην Ευρώπη που ασκούν σχεδόν αδιάκοπές πιέσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως τελικά να το μετανιώσουν πικρά, και να έρθει μια στιγμή που θα εύχονται να μην το είχαν κάνει».
Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει άμεσα η σημερινή Κυβέρνηση είναι τι συμφέρει τη χώρα. Να συνεχίσει να προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα μέσω της πολιτικής του μνημονίου μέχρι το 2013 ή να επιδιώξει επιτάχυνση των εξελίξεων ακόμη και αυτής της αναδιάρθρωσης; Όσο πιο γρήγορα βρεθεί η απάντηση, τόσο λιγότερα προβλήματα φαίνεται πως θα υπάρξουν για το μέλλον. Επιχειρήματα υπάρχουν και για τις δύο εκδοχές. Η κυβέρνηση σήμερα επιμένει στην πρώτη εκδοχή, υποστηρίζοντας πως είναι πιθανό να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση. Η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων οικονομικών αναλυτών, καθώς και όλο και περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί και κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετούν τη δεύτερη εκδοχή. Όλοι συγκλίνουν στο ότι ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη αξία καθώς και το είδος της αναδιάρθρωσης.
Το αργότερο έως τον Ιούνιο πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και πιθανόν να επιφέρουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις...

Σχόλια