Η ΕΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΜΕ ΤΑ CDS

Μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα κερδοσκοπικά "παιχνίδια" που παίζονται με τα Credit Default Swaps (CDS), οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανακοίνωσαν χθες την έναρξη δύο ερευνών για θέματα παραβίασης ανταγωνισμού στην αγορά συμβολαίων αθέτησης πληρωμών CDS που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση κινδύνων.

Η Κομισιόν, η επίσημη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σε θέματα ανταγωνισμού, είπε ότι θα ερευνήσει τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους 16 επενδυτικών τραπεζών και της Markit που παρέχει πληροφορίες για την αγορά των CDS.
Οι τράπεζες είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citιgroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν είπε ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για 9 από τις 16 τράπεζες και την ICE Clear Europe, εκκαθαριστή των CDS, ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε επιλεκτική τιμολόγηση από την ICE για ορισμένες τράπεζες σε βάρος των ανταγωνιστών τους.
«Τα CDS έχουν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία», ανέφερε ο Joaquin Almunia, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, σε ανακοίνωση.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει, ωστόσο, ότι κατά την διαπραγμάτευση αυτών των προϊόντων διαπιστώνονται πολλές ανεπάρκειες, που δεν μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσω της ρύθμισης (της αγοράς)».



Σχόλια