ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ .....

Κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των νέων μέτρων αλλά και των δανειακών διευκολύνσεων που ζητά η Ελλάδα αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η μυστική συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο ήταν μόνο μία παρτίδα στην σκακιέρα των έντονων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και καιρό με στόχο διπλή λύση στον γρίφο του ελλείμματος και του χρέους. Η κυβέρνηση οριστικοποιεί έως τις 19 Μαΐου το πακέτο των νέων μέτρων, αφού λάβει την έγκριση της τρόικας και των Βρυξελλών και τηρεί στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι δανειστές, σχεδόν ερήμην της, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους
Με δεδομένη την αδυναμία δανεισμού από τις αγορές αλλά και τους υπέρογκους τόκους, επιχειρείται από τώρα συμφωνία για την κάλυψη των αναγκών του 2012-2013. Ταυτόχρονα, οριστικοποιούνται τα νέα εισπρακτικά μέτρα και αναζητούνται διασφαλίσεις για την πιστή τήρησή τους, αλλά και για την κατά γράμμα υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, αμέσως μόλις συνήλθε από το «σοκ» της αποκάλυψης της άτυπης υπουργικής συνάντησης με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα , επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους και να… επιμηκύνει τις προσδοκίες επίτευξης συμφωνίας. Ούτως ή άλλως -σε έναν μεγάλο βαθμό- οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν ερήμην της. .................
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε την Κυριακή να εννοηθεί ότι ο πρώτος σταθμός για -ενδεχόμενη- λήψη αποφάσεων είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου. Η Ελλάδα ζητά άμεση διασαφήνιση του καθεστώτος δανεισμού για τα επόμενα έτη, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, πρόσθεσε.
- Χρέος.
Η κυβέρνηση επισήμως απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους ή εξόδου από το ευρώ. Επισήμως απορρίπτει επίσης, αλλά κατ’ ιδίαν στελέχη της αναφέρουν ότι διαπραγματεύσεις υπάρχουν, το ενδεχόμενο επιμήκυνσης μεγάλου μέρους των δανείων που έχει ήδη λάβει.
Ένα σενάριο αναφέρει την συμφωνία μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, ώστε να μεταφέρουν χρονικά τη λήξη δανείων αποφορτίζοντας τα επόμενα χρόνια. Επίσης, υπογραφή των διμερών συμβάσεων για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ δεν έχει γίνει και δεν αποκλείεται να δοθεί πρόσθετος χρόνος αλλά και καλύτερο επιτόκιο.
Επίσης ζητείται η ταχύτερη δυνατή αποσαφήνιση των δυνατοτήτων δανεισμού το 2012 από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για να βρει η Ελλάδα τα 27 δισ. ευρώ που θα αναζητούσε από τις αγορές. Εναλλακτικά συζητείται η επέκταση του δανείου των 110 δισ. ευρώ με διμερείς συμβάσεις κρατών-μελών.
- Εδώ αρχίζουν τα ανταλλάγματα. Η Ελλάδα παραδέχθηκε στην συνάντηση της Παρασκευής την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Μνημονίου. Η τρόικα και κυρίως η ΕΕ φέρεται δυσαρεστημένη από την επιβράδυνση του κυβερνητικού έργου και -κυρίως - από το πολύ «χαλαρό», όπως εκτιμάται, πρόγραμμα στην εύρεση των 50 δισ. ευρώ.
Ζητά σαφείς δεσμεύσεις και ανταλλάγματα για να διασφαλιστεί ότι τα λεφτά θα φτάσουν στα κρατικά ταμεία και θα μειώσουν το χρέος. Ένα σενάριο που αναπτύσσεται τις προηγούμενες ημέρες είναι η παροχή νέων δανείων έναντι εγγυήσεων ακινήτων – αξιών του δημοσίου. Ένα άλλο αναφέρει την μεγαλύτερη και άμεση επιτήρηση του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος και αποκρατικοποιήσεων από την τρόικα.
Είναι σαφές ότι οι δανειστές ζητούν πολύ πιο αποφασιστικές κινήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, και δυσφορούν έντονα με τις «κόκκινες» γραμμές που θέτουν στελέχη της κυβέρνησης. Δυσφορούν και με την αντιπολίτευση και λέγεται ότι πιέζουν για την ψήφιση των νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία.
Περιμένουν μέχρι την προσεχή Κυριακή να «κλειδώσει» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών στις 16 Μαΐου στο πλαίσιο του Eurogroup. Αφού «εγκριθεί» από αυτούς, εν συνεχεία θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή.
Οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες θα είναι πολύ σοβαρές. Θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ (αυτό πρέπει να γίνει το 2014) και με τί ανταλλάγματα σε νέα εισπρακτικά μέτρα και κυρίως διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο μισθολόγιο, στο ασφαλιστικό, στην υγεία και στα κοινωνικά επιδόματα.

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλια