ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ, "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΜΕ ΜΕΖΟΥΡΑ, ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ & ΨΑΛΙΔΙ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


"Όταν κάποια μεταγενέστερη στιγμή η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πλέον μικρότερο από τα οφέλη, τότε η αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα βαφτιστεί, θα είναι προ ή και εντός των πυλών". Αυτό γράφαμε σε προγενέστερο άρθρο στις 4 Απριλίου, ύστερα από κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στον ένα μήνα που μεσολάβησε, η συζήτηση, οι δηλώσεις, οι προβλέψεις και οι αντίθετες απόψεις διατήρησαν το θέμα της αναδιάρθρωσης , όχι μόνο στους πρώτους τίτλους της επικαιρότητας, αλλά όπως είναι φανερό στους φακέλους των υπό συζήτηση θεμάτων μεταξύ όλων των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων (ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, ΕΚΤ, ξένες τράπεζες, ελληνικές τράπεζες, λοιποί δανειστές).
Τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο της συζήτησης έχει μετατοπιστεί στο αν η λύση που θα επιλεγεί θα είναι η επιμήκυνση του χρέους με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων, αντί του «κουρέματος» το οποίο θεωρείται από πολλούς επικίνδυνο και με οδυνηρές συνέπειες. .................
Όπως σας έχουμε ξαναπεί μιας μορφής αναδιάρθρωση θα γίνει οπωσδήποτε, αφού είναι αδύνατον η Ελλάδα και να αποπληρώσει χρέη 400 δισ ευρώ (τόσα θα φτάσουν ή και παραπάνω, με τα νέα δάνεια και το διαρκές έλλειμμα) και ταυτόχρονα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ποια είναι η αλήθεια;
Επίσης είναι βέβαιο ότι το είδος της αναδιάρθρωσης του χρέους μας δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφασίσουμε μονομερώς , γιατί απλούστατα δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε κάτι τέτοιο χωρίς οι συνέπειες να είναι πράγματι καταστροφικές.
Αρα η βέλτιστη (συναινετική)λύση θα ήταν η μέγιστη δυνατή επιμήκυνση, με ταυτόχρονη μείωση τόσο των επιτοκίων τρεχουσών δανείων όσο και αναδρομικά των επιτοκίων προηγούμενων δανείων που έχουν γίνει δυσβάσταχτα από τη συσσώρευση υπέρογκων τόκων. Αυτό φυσικά είναι καραμπινάτη αναδιάρθρωση του χρέους (αφού θα μειωθεί σημαντικά στο σύνολό του) αλλά κάλλιστα μπορεί να μην ονομαστεί έτσι για λόγους επικοινωνιακούς και παιχνιδιών των αγορών.
Είναι επίσης μία λύση την οποία πολύ θα ήθελε η κυβέρνηση αλλά δεν ξέρει αν μπορεί να την πετύχει ή σε πιο βαθμό μπορεί να την πετύχει. Κάτι που μάλλον είναι θέμα διεθνούς συγκυρίας και συνεκτίμησης των συμφερόντων όλων των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων, τους οποίους προαναφέραμε , την κάθε χρονική στιγμή.
Για να καταλάβετε δε, πόσο «κοχλάζει» η συζήτηση διεθνώς γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ,παραθέτω δειγματοληπτικά λίγες μόνο από τις σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις του τελευταίου τετραήμερου.
Αναδιάρθρωση θεωρεί επιβεβλημένη με άρθρο του ο βρετανικός Economist. Υποφερτό από την πλευρά των τραπεζών εκτός Ελλάδος θεωρεί ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Αναλυτές της Citigroup υποστηρίζουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας συνειδητοποιούν πλέον ότι όσο νωρίτερα γίνει η αναδιάρθρωση τόσο το καλύτερο». Το ίδιο πρακτορείο επικαλείται εκτιμήσεις της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, της γερμανικής Munich Re, καθώς και της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών του Δημοσίου ότι «οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν τώρα την αναδιάρθρωση». Αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις γαλλικές τράπεζες έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.
«Τα Νέα» σε άρθρο τους ισχυρίζονται ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει συζητήσεις για μία «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση, που προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ, είπε την Δευτέρα ότι το χρέος των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να επιμηκυνθεί, παρά να αναδιαρθρωθεί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην Liberation, φέρεται να είπε ότι θα ήταν καλύτερη λύση η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε αναδιάρθρωση, ούτε περικοπή (haircut) του ελληνικού χρέους.
Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι «οι υποστηρικτές της αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται να αγνοούν τις δυνητικά καταστρεπτικές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης» ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο είπε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Oι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι αναλυτές της Societe Generale εκτιμώντας όμως ότι πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή στην κατάσταση ή τους όρους δανεισμού της Ελλάδας.
Η Wall Street Journal επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση, αφού για να πληρώσει τις κύριες υποχρεώσεις επί του χρέους της θα πρέπει στα επόμενα 50 χρόνια να δημιουργεί καθαρό δημοσιονομικό πλεόνασμα 6 δις ευρώ ετησίως το οποίο θα διοχετεύει όλο για την αποπληρωμή του χρέους.
Οι συντηρούν τράπεζες τη συζήτηση γύρω από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αντιλέγει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι ελπίζουν σε υψηλά κέρδη από τους όρους που θα την συνοδεύουν και αυτή την άποψη έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως και η ελληνική κυβέρνηση.

http://www.eklogika.gr/blog/91

Σχόλια