ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ......

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εν μέσω φημών για το ελληνικό χρέος που αρχίζουν από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ως την αναδιάρθρωση και την έξοδο από το ευρώ.
Η S&P επέμεινε στη διαφοροποίηση στην αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου (σε «C» από «Β») και του μακροπρόθεσμου (σε «B» από «BB-») χρέους της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα παραμένει στο «μικροσκόπιο» της S&P με προοπτική περαιτέρω πιστοληπτικής υποβάθμισης μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η S&P απέδωσε τη σημερινή κίνησή της στη διαμόρφωση κλίματος υπέρ της λύσης της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ευρωπαϊκού δανείου 80 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο οίκος υποστηρίζει ότι εφόσον προωθηθεί αυτή η λύση, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να υπάρξει ανάλογη επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και στις τράπεζες.
Ωστόσο, το να μοιράζεται ο ιδιωτικός τομέας ένα τέτοιο βάρος, τονίζει η S&P, συνιστά πολύ αρνητική συναλλαγή σύμφωνα με τα κριτήριά της, για την οποία περίπτωση η ίδια κανονικά απονέμει αξιολόγηση «SD» (selective default, δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών»).
Σημειώνεται ότι μετά και την νέα υποβάθμισή της, η Ελλάδα μοιράζεται από κοινού με τη Λευκορωσία τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ευρώπη...

Σχόλια