ΣΤΟ 11% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ

Του Joe Parkinson


Κωνσταντινούπολη (Dow Jones) – Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε για άλλη μια φορά με ρυθμό υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο, υπογραμμίζοντας το ισχυρό momentum ανάπτυξης της οικονομίας.
Ωστόσο, εντείνει τις ανησυχίες των αρχών ότι δεν κατορθώνουν να περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση» της οικονομίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής, Turkstat, το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 11% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας «εύκολα» τις εκτιμήσεις τις αγοράς για άνοδο 9,6%.
Τα στοιχεία ήρθαν μετά από την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 8,9% το 2010, και καθιστούν την Τουρκία τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στη G20 μετά από την Κίνα. Ωστόσο, δεν υπήρχε τεράστιος ενθουσιασμός στην αγορά.
Η είδηση ανακοινώθηκε λίγο μετά αφότου η Turkstat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας, κύρια αιτία του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διευρύνθηκε 63% ετησίως το Μάιο, σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη.
Η λίρα ενισχύθηκε μόλις 0,0059% έναντι του δολαρίου μετά από την ανακοίνωση για το ΑΕΠ, αποτυπώνοντας την ανησυχία της αγοράς ότι η ηχηρή ανάπτυξη της Τουρκίας μπορεί να συνεισφέρει στην «υπερθέρμανση» της οικονομίας.

© Dow Jones Newswires  / www.capital.gr

Σχόλια