ACKERMANN: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανία πρέπει να δείξει ηγετικές ικανότητες και υπευθυνότητα απέναντι στην Ευρώπη στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις τους διευθύνοντα συμβούλου της Deutsche Bank, Josef Ackermann.
Αναγκάζοντας απλώς την Ελλάδα να προβεί σε μέτρα λιτότητας και μείωση του ελλείμματος, δεν λύνεται η κρίση, καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, δήλωσε ο Josef Ackermann κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επενδυτικό συνέδριο στη Ρωσία.
«Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό πρόγραμμα, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε ο Ackermann, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Γερμανίας μετά τον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Το στέλεχος της DB αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί ο γερμανικός λαός για τη δέσμευση επιπρόσθετων πόρων για χάρη της Ελλάδας αλλά, όπως τονίζει, αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος.
«Θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Ackermann, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλιστεί πως η τελική λύση δε θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Παράλληλα, ο Ackermann προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης επικαλούμενος τις πιέσεις που γνωρίζει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και τις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
"Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστούν στην αντίληψη των επενδυτών, θα μπορούσαν να προκύψουν μεγάλες προκλήσεις", δήλωσε ο Ackermann κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επενδυτικό συνέδριο στη Ρωσία.
Σημείωσε ωστόσο ότι σήμερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αντέξει ένα νέο κύμα μεταβλητότητας σε σύγκριση με την περίοδο πριν την κρίση του 2008. "Το σύστημα είναι πιο ανθεκτικό και βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε" τις δυσκολίες, σημείωσε ο Ackermann.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Kudrin αναφέρθηκε στον κίνδυνο υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Elena Salgado υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα με βασικούς άξονες "τη διαφάνεια, τις αποτελεσματικές ρυθμίσεις, τον συντονισμό και την ηθική".



Σχόλια