ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ...

Σε δημόσια διαβούλευση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο - Τι προβλέπει.

Την εισηγητική έκθεση του νέου Προϋπολογισμού που αποτελεί ουσιαστικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.
Τα μέτρα που προβλέπονται είναι ύψους 28,3 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθούν με εφαρμοστικό νόμο ή νόμους που θα έρθουν στη Βουλή στο εγγύς μέλλον.

Με το σχέδιο προβλέπονται τα εξής:
-Αυξάνεται για το 2011 η συγκράτηση μισθολογικού κόστους με περιορισμό προσλήψεων σε 1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις. Επανέρχεται το 1 προς 5 έως το 2015. Συνδυάζεται με αναστολή της χορήγησης μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες και μείωση της δαπάνης για υπερωρίες.
-Κλειδώνει η μείωση των συμβασιούχων (κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος)
-Θεσπίζεται εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών
-Προβλέπεται αύξηση τιμών εισιτηρίων συγκοινωνιακών φορέων και τιμολογίων άλλων Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών την διετία 2013 – 2014.
-Αλλάζει η λίστα δικαιούχων ΟΕΕ-ΟΕΚ και ΟΑΕΔ και άλλων παροχών.
-Μειώνεται το εφάπαξ των συντάξεων με σύνδεση με τις εισφορές και γίνεται προσαρμογή επικουρικών συντάξεων.
-Επιβάλλεται ειδική εισφορά 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ). Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ.
-Θεσπίζεται μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
-Θεσπίζεται εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας και αυξάνεται η εισφορά του ιδιωτικού τομέα.
- Περικόπτεται κατά 700 εκατ ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αποκρατικοποιήσεις
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες θα έρθουν τα 50 δισ. ευρώ με τα οποία το χρέος θα συγκρατηθεί στα 350 δισ. ευρώ περίπου το 2015.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης αφορά στην περίοδο 2011-2015 με δέσμευση για τη συγκέντρωση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ το 2011, καθώς και σωρευτικά 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οι οποίες περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της καταγραφής τους μέχρι το τέλος του 2012, όπως επίσης και νομοθετήματα για τα δικαιώματα επιφάνειας και μακροχρόνιων μισθώσεων, τουριστικών κατοικιών, καθώς και χρήσεων γης και καθαρότητας τίτλων μέχρι τον Αύγουστο του 2011.
Υλοποιείται η δημιουργία Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας). Στο Ταμείο θα περιέλθει η ιδιοκτησία των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν.
Το Ταμείο όπως αναφέρεται θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, θα στελεχωθεί «από πρόσωπα εγνωσμένης κατάρτισης και εμπειρίας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και η διοίκησή του θα τύχει της έγκρισης της Βουλής». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να ορίσουν δύο παρατηρητές «που δεν θα μετέχουν στη διοίκηση του Ταμείου».
Το Ταμείο θα μπορεί να αντλεί χρήματα μέσω δανεισμού ή παροχή ασφάλειας που δεν θα εμποδίζει τη γρήγορη και αποτελεσματική αποκρατικοποίηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναμεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, δεδομένου ότι τα καθαρά έσοδα που θα προκύπτουν από το Ταμείο θα αποδίδονται στο Δημόσιο για τη μείωση του χρέους.

Σχόλια