Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης συνεχίζει να μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις της διεθνούς ειδησεογραφίας, με ιδιαίτερη έμφαση όπως είναι αναμενόμενο στην αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και την τοποθέτηση, στη θέση του, του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Καρατομήθηκε ο υπουργός Οικονομικών» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, που χαρακτηρίζει «σαρωτικό» τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου ως προσπάθεια να ενισχυθεί η στήριξη στις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι «ο αρχιτέκτονας αυτών των μεταρρυθμίσεων» παρέμεινε στην κυβέρνηση ως υπουργός Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας το δραματικό 48ωρο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Στην αντικατάσταση αναφέρεται το Associated Press, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος είχε αναμετρηθεί με τον Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τώρα καλείται να αναλάβει την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
«Βενιζέλος: Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελληνικής κυβέρνησης» γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα το πολιτικό περιοδικό Nouvel Observateur. Το δημοσίευμα έχει σαν υπότιτλο: «Ο Βενιζέλος, πρώην υπουργός Αμυνας και αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου, γίνεται υπουργός Οικονομικών».
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, της οποίας μειώθηκαν τα χαρτοφυλάκια, χαρακτηρίζεται από τον
αρθρογράφο «ουσιαστικός»και «καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας».
Με συνεχή ροή ενημέρωσης από την Αθήνα για τον ανασχηματισμό και το Reuters έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να περάσει τα νέα, και καθόλου δημοφιλή, μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση»
Το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera επισημαίνει στις ανταποκρίσεις του, αναφερόμενο στην αλλαγή του οικονομικού επιτελείου, ότι στόχος του γενικευμένου ανασχηματισμού είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες από την κρίση χρέους της χώρας εν μέσω της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως έναν «σοσιαλιστή πολιτικό με μεγάλη επιρροή», κάνοντας αναφορά στην αναμέτρηση του με τον πρωθυπουργό για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πριν από τέσσερα χρόνια.
«Νέος υπουργός Οικονομικών για μια Ελλάδα σε κρίση» είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», αναφέροντας ότι ο Ευάγγελλος Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που έχει τη «θέση-κλειδί» σε μία οικονομική και πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου για τη χώρα.
Υστατη προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό η επίσης γαλλική «Le Figaro». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός «παίζει το τελευταίο του χαρτί» και διερωτάται αν «το παιχνίδι της μουσικής καρέκλας», όπως χαρακτηρίζει τις εναλλαγές υπουργών σε διαφορετικά πόστα, θα είναι αρκετό για να κατευνάσει την οργή των Ελλήνων.
Η εφημερίδα Le Parisien σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική της σελίδα, ότι ο πρωθυπουργός ήταν αντιμέτωπος με τις αντίρροπες πιέσεις των πιστωτών και του δρόμου, αλλά και με δεδομένη την άρνηση του αρχηγού του βασικού κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης.

αναφέρει το BBC, όπου ο ανασχηματισμός είναι από το πρωί πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναβαθμίστηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της διαχείρισης της κρίσης χρέους» επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.

Σχόλια