ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Του Ν. Κ. Ζωντανού*


Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παίρνει στα χέρια του την «πολιτική διεύθυνση» του τόπου, ή έστω της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή, περισσότερο απελευθερωμένος από το βαρύ φορτίο της καθημερινής διαχείρισης. Και με την ομιλία του, επιχείρησε να μιλήσει οραματικά, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, από τη στιγμή που επιτεύχθηκε ο «μεγάλος συμβιβασμός» με όσους τον αμφισβητούσαν, το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά και ταυτόχρονα θα απαντούν στα αιτήματα των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων, οι οποίοι κατακλύζουν μαζικά τις πλατείες όλης της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του «μεταρρυθμιστή», την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα σηκώνει το βάρος της κοινωνικοποίησης των οικονομικών μέτρων. ...
Έδειξε μάλιστα να έχει έτοιμο σχέδιο στα συρτάρια του γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μίλησε για ένα απλοποιημένο Σύνταγμα, το οποίο θα επεξεργαστεί Ειδική Επιτροπή από 20 προσωπικότητες.
Ορίζοντας τον Σεπτέμβριο ως χρονικό σημείο της πραγματοποίησης ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε εμμέσως την πρόθεσή του να προχωρήσει μετά το δημοψήφισμα στη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ζητώντας από τους πολίτες την εντολή να εφαρμόσει τις αλλαγές που θα έχει εκείνος εισηγηθεί, και η κοινωνία θα έχει εγκρίνει.

* Ο Νικόλαος Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής   http://www.statesmen.gr/

Σχόλια