ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ "ΑΥΤΟΙ"...

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αρκεί αυτή να είναι εθελοντική και ήπιας μορφής τάχθηκε με  δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση» και πρόσθεσε «Οι κυβερνήσεις συμφωνούν πάνω σε αυτό, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια τέτοια επιλογή»,.
Συνεχίζοντας είπε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια ήπια και εθελοντική αναδιάρθρωση». Ο κ. Γιούνκερ πάντως υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί μια συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών χωρίς και ενάντια στην ΕΚΤ».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις γερμανικές αντιρρήσεις όσον αφορά μια πιθανή νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε «να μιλάμε με σεβασμό» για το ελληνικό ζήτημα και χαρακτήρισε «εντελώς εσφαλμένο» να «πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που καταβάλλουν χρήματα».
Τέλος, σημείωσε ότι «οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ήταν στο παρελθόν οι πρώτοι που δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ ο όποιος ζήτησε την εθελοντική συμβολή των τραπεζών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε (τις τράπεζες να συμβάλουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας), θα πρέπει να το κάνουν εθελοντικά».
«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, οφείλουμε να την ξαναβάλουμε σε τροχιά»,
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «De Morgen», προτείνει το ποσό των 25 δισ ευρώ να προέλθει από ιδιώτες επενδυτές για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
«Μιλάμε αυτή τη στιγμή για πάνω από 80 δισ ευρώ, αλλά αυτό το θέμα συζητείται ακόμα. Ένα πιο σημαντικό ζήτημα είναι να δούμε σε τι ποσό θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας» και συνέχισε: «Ευχόμαστε πραγματικά να συγκεντρωθούν 25 δισ ευρώ για τους Έλληνες από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία», και πρόσθεσε ότι «εάν χρειαστεί θα ασκηθεί μια ήπια πίεση σε αυτούς τους ιδιώτες επενδυτές».
Το σίγουρο είναι ότι το ακριβές ύψος του νέου δανείου θα αποφασιστεί στις 20 Ιουλίου κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στο Λουξεμβούργο.

Σχόλια