ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ... ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Καλά και ωραία και ειδυλλιακά όλα αυτά τα περί ανάγκης εθνικής συνεννόησης για να σωθεί η πατρίδα, αλλά ξαναρωτάω: Θα μας πει κανείς για ποιο λόγο και από ποιον πρέπει να σωθεί η πατρίδα; Θα μας πει κανείς γιατί χρειάζεται να την σώσουμε αυτήν την πατρίδα (που έχει εισπράξει άφθονο εθνικό και κοινοτικό χρήμα, που διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, κλίμα, πολιτισμό, πνεύμα, που είναι «το καλύτερο οικόπεδο», που, που, πού..);
Και επιτέλους, θα μας πει κανείς ως πού θα φτάσει αυτή η ταπείνωση – πότε να μας βρίζουν οι Γερμανοί, πότε οι Αυστριακοί, πότε οι Ολλανδοί, πότε οι Φινλανδοί;
Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε μπροστά στην αναβίωση του... Άξονα, ο οποίος μας δείχνει πάλι τα δόντια του;
Θα απολογηθεί κανείς γι' αυτό ή όλοι θα συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα;
«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας» αποκάλεσε η κυβέρνηση το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ξένες αρχές θα εμπλακούν στη διαδικασία είσπραξης φόρων μέσα στην ίδια μας τη χώρα.Οπότε πρέπει όλοι εμείς να πιστέψουμε ότι ο συντάκτης της συγκεκριμένης εφημερίδας, που πάντα λειτουργεί ως «ψάρι – οδηγός», ξύπνησε στα καλά του καθουμένου ένα πρωί, έξυσε το κεφάλι του και άρχισε να κατεβάζει – από μόνος του – ιδέες.
Τις οποίες η εφημερίδα του – η συγκεκριμένη εφημερίδα – δέχθηκε να δημοσιεύσει επειδή δεν ζει χωρίς τα κείμενα του συγκεκριμένου συντάκτη!
Ε, όχι, λοιπόν. Για όποιον γνωρίζει πώς λειτουργούν αυτές οι ναυαρχίδες, τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα.
Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακούστηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου και η δια στόματος τρόικας ανακοίνωση ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ.
Όλοι θυμούνται τι συνέβη τότε: Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας και στην τρόικα απαγορεύτηκαν οι συνεντεύξεις Τύπου!
Έναν μήνα ακριβώς αργότερα, στις 11 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποδέχθηκε μια χαρά την εντολή του Eurogroup για αποκρατικοποιήσεις ύψους – ακριβώς – 50 δις ευρώ.
Και περιχαρής μας ανακοίνωσε την μεγάλη της επιτυχία – αντάλλαγμα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και της μείωσης κατά μιας μονάδας του επιτοκίου (στο τέλος θα πληρώσουμε περισσότερα).
Τι έμεινε από το επαναστατικό στυλ της 11ης Φεβρουαρίου; Τίποτε άλλο εκτός από την φίμωση της τρόικας, γεγονός που δεν την εμποδίζει καθόλου να κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές – πιο απελευθερωμένη, αφού δεν χρειάζεται να απαντά και σε ερωτήσεις.
Μετά, πριν από λίγες μέρες, ήλθε η πρόταση να αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις μια ειδική υπηρεσία, ανεξάρτητη από το πάνσοφο, πλην όμως… παραγνωρισμένο κράτος μας. Με την συμμετοχή ξένων, βεβαίως. Τι συμμετοχή; Πρωτοστατούντων των ξένων!
Άντε πάλι με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Και με την γενική φρίκη, που ξεχνιέται την επομένη στιγμή – καθώς πια η εθνική μας κυριαρχία καταργείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Αρχίσαμε τις αμφισβητήσεις. Μα τι πράγματα είναι αυτά; Είναι δυνατόν να έλθουν ξένοι να πουλάνε ελληνική περιουσία; Α, πα πα, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Επιστημονική φαντασία!
Λίγο μετά, η διολίσθηση. Δια στόματος υπουργού των Οικονομικών. Τεχνογνωσία θα μας δώσουν, δεν πρόκειται να έχουν άλλη ανάμιξη, ησυχάστε!
Αλήθεια; Και τι στο διάβολο σας σπουδάζει τόσα χρόνια ο λαός; Για ποιο λόγο μαζεύετε πτυχία και τα βάζετε στο βιογραφικό σας για να χτίσετε το προφίλ του παντογνώστη που θα μας σώσει; Τι μας κοπανάτε τόσα χρόνια τα ξένα πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά σας και τους σούπερ καθηγητές – μέντορές σας;
Το τεχνοκρατικό σας προφίλ δεν προβάλλετε κάθε φορά, δοθείσης ευκαιρίας, για να πείσετε τον κόσμο ότι γνωρίζετε καλύτερη αριθμητική;
Πώς συμβαίνει να είστε οι τέλειοι επιστήμονες, οι ξενοσπουδαγμένοι, οι ανώτατοι υπάλληλοι της Κομισιόν, με τις γνώσεις και την εμπειρία μόνο και μόνο για να μας καθίσετε στον σβέρκο; Και όταν χρειάζεται να κάνετε κι’ εσείς κάποια δουλειά εκτός από την προπαγάνδα, να τρέχουμε να κουβαλάμε από το εξωτερικό τους πραγματικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες;
Τώρα, μαθαίνουμε πως θα έλθουν από το εξωτερικό όχι μόνο για να πουλήσουν δημόσια περιουσία, αλλά και για να κάνουν τους φοροεισπράκτορες!
Όταν θα απαιτηθεί και επισήμως – διότι θα απαιτηθεί, δεν το έγραψαν τυχαία οι Financial Times – το επιχείρημα που θα προβληθεί είναι πως οι άνθρωποι έχουν εμπειρία, διότι προέρχονται από χώρες που δεν χάνουν σεντς από τους φόρους, που έχουν πατάξει την φοροδιαφυγή, που έχουν τον τρόπο τους, τέλος πάντων.
Α, δεν είναι τίποτε. Τεχνογνωσία θα φέρουν οι άνθρωποι. Τεχνογνωσία μετά Κατοχής, βέβαια. Ήδη, μαθαίνουμε, στα υπουργεία θα μπουν ξένοι Επίτροποι για να ελέγχουν και να διατάζουν.
Έρχεται σχεδόν φυσιολογικά: Αν αυτοί ξέρουν να πουλάνε, αν αυτοί ξέρουν να επιβάλλουν μέτρα, αν αυτοί ξέρουν να εισπράττουν τους φόρους, τότε σίγουρα θα ξέρουν και να κυβερνάνε. Η εξέλιξη θα έλθειμ φυσιολογικά: Τους παραδίδετε την εξουσία και φεύγετε.
Είναι προφανές ότι δεν ντρέπεστε – και επομένως περιττό να ρωτήσουμε ως πού θα φτάσει αυτός ο ραγιαδισμός.
Η σωστή απάντηση δεν είναι πως χρωστάμε και οι πιστωτές κάνουν ό, τι θέλουν.
Αυτή θα ήταν σωστή απάντηση αν είχαμε την τύχη να μάθουμε γιατί φτάσαμε στο σημείο να χρωστάμε τόσα πολλά, ώστε να χρειάζεται να ξεπουληθεί όλη η χώρα και να μετατραπεί ο λαός της σε φόρου υποτελείς.
Όσο αυτή η απάντηση δεν δίδεται, μένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από πολύ άγρια πράγματα – εθνική καταστροφή, εμφύλιος, Γουδί.
Οπότε, μήπως αποδειχθεί πιο ανώδυνο να δοθεί επιτέλους η σωστή απάντηση;
Διαφορετικά, είναι άγνωστο για πόσο ακόμη θα γίνονται ανεκτές όλες αυτές οι προσβολές.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως μετά από μια εθνική καταστροφή, τίποτε δεν ήταν όπως πριν.
Τελικά το πολιτικό σύστημα δεν θα το αποφύγει το πικρό ποτήρι. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει.
Τουλάχιστον να μείνουμε εμείς και οι ξένοι. Εκτός κι’ αν, αποδεχόμενοι αυτήν την πρωτοφανή Κατοχή, κάποιοι έχουν ήδη μηδίσει.

http://www.elzoni.gr/

Σχόλια