ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ...

Το "ψαλίδισμα" αναδρομικά από 1-1-2011 βασικών φοροαπαλλαγών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων και υποχρεωτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορο-πακέτο που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως αναφέρει το www.capital.gr σε προχθεσινή του δημοσίευση.
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα ο νόμος εκτός των άλλων προβλέπει το πρωτοφανές μέτρο της ακύρωσης αναδρομικά από φέτος του μέτρου της επιστροφής φόρου από αποδείξεις. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε από τηλεοράσεως ότι αυτό δε θα ισχύσει, ενώ η μη ισχύς του μέτρου επισημαίνεται και σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου είναι:
-μειώνεται στο 20% η έκπτωση της δαπάνης τόκων από το φόρο εισοδήματος για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας
-μειώνεται στο 20% της δαπάνης από το φόρο η έκπτωση για τις αμοιβές ιατρών, η έκπτωση για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και όσων αναγνωρίζουν έτη ασφάλισης. Επίσης ψαλιδίζεται κατά τον ίδιο τρόπο η φοροαπαλλαγή για ασφάλιστρα
-για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης του φόρου στις παραπάνω περιπτώσεις μειώνεται στο 10%. ...........
οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1-1-2011.

Η ειδική εισφορά, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συ¬ντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολοκλήρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

-αλλάζει από 1-1-2011 ο τρόπος υπολογισμού των απαιτούμενων αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου. Πλέον απαιτείται σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματος με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 15.000 ευρώ.
-μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ εξαιρούνται οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών και οι άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 12.00 ευρώ.
-επιβάλλεται ειδικός ετήσιος φόρος πολυτελείας που υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για ΙΧ κυβισμού άνω των 1.929 εκατοστών, για πισίνες, για αεροσκάφη και ελικόπτερα και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων
-αναστέλλεται πόθεν έσχες στην αγορά και οικοδόμηση ακινήτων έως και το τέλος του 2013.
-επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος ορίζεται στα 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα στις τουριστικές περιοχές και έχουν πληθυσμό έως 200.000 και στα 500 ευρώ για τις πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000. Δεν επιβάλλεται σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία από την έναρξη του επαγγέλματός τους.
-μειώνεται το αφορολόγητο όριο του φόρου ακίνητης περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ και επιβάλλεται συντελεστής φορολόγησης στο νέο κλιμάκιο 0,2%.
-αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ μεσοσταθμικά κατά 10%.
-αυξάνονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) για ακίνητα, ΙΧ, σκάφη, πισίνες.
-και τέλος μετατάσσονται από το 13% συντελεστή ΦΠΑ στο 23% οι χυμοί, το αεριούχο φυσικό νερό (π.χ. Περιέ), οι χυμοί και τα έτοιμα ροφήματα.
 H έκτακτη εισφορά 1-4% θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ.

Σχόλια