ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ "CCC" AΠO THN S&P

Γράφει ο Επιμηθέας


Η Standard & Poor's συνέχισε τις αρνητικές αξιολογήσεις της απένατι στην Ελλάδα. Συγκριμένα υποβάθμισε πριν λίγο, την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC", διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook negative).
Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας σε "C". Ουσιαστικά μας κατατάσσει ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και φυσικά είναι πολύ κοντά πλέον να «πληρώσουν» τα CDS.
Συνεχίζοντας ο οίκος αξιολόγησης S&P αναφέρει ότι οι πιθανότητες της Ελλάδα να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους η οποία να καλύπτει τα κριτήρια για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%.
Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει ιδιαίτερα υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 και αργότερα. Υποστηρίζει ότι χώρα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.
Τέλος η S&P επισημαίνει πως οι κίνδυνοι μη εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος που σχεδιάζει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι υψηλοί, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας.
Σήμερα όσο ποτέ, γίνεται αντιληπτό ότι η χώρας μας είναι έρμαιο των ορέξεων των οίκων αξιολογήσεις και των αγορών, δημιουργώντας ένα σκηνικό χρεοκοπίας προς όφελος των κερδοσκόπων και ιδιαίτερα αυτών που στοιχημάτισαν σε αυτήν.
Το πρόβλημα όμως είναι, ότι δυστυχώς οι κυβερνώντες αυτήν την στιγμή την Ελλάδα πρώτον αδυνατούν να κατανοήσουν εδώ και πολύ καιρό σε τι άσχημη κατάσταση βρίσκεται η χώρα και δεύτερο δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν την κρίση. Αυτό που μας μένει είναι «ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Σχόλια