SPIEGEL: ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Προκλητικό και  κακόγουστο το εξώφυλλο της γερμανικής εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel που απεικονίζεται το ευρώ με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. «Ξαφνικά και αναμενόμενα» είναι ο τίτλος της έκδοσης που κυκλοφορεί τη Δευτέρα το νέο τεύχος της και ο υπότιτλος «Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα».  
Το Spiegel υποστηρίζει ότι «η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης». Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο».
Επίσης, το Spiegel εκτιμά ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει», ενώ προειδοποιεί ότι «οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους».
Μάλλον όπως φαίνεται η κατάρρευση του ευρώ είναι οι ευσεβείς πόθοι των γερμανών και βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, να επιρρίψουν σε αυτήν μια πιθανή χρεοκοπία του ευρώ. Άλλωστε μετά την επιτυχή ενοποίηση της Γερμανίας αλλά  και το άνοιγμα νέων αγορών όπως της Ινδίας και Κίνας  δεν έχουν ανάγκη τις χώρες του νότου.

Σχόλια