W. SCHAEUBLE: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Του Μ. Οικονομίδη


Μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup της 3ης Ιουλίου, όπου θα εγκριθεί ή όχι η εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, και μόλις μερικά 24ωρα πριν από την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την τύχη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιλέγει τη «Bild», για να διαβεβαιώσει τους συμπατριώτες του, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι η ευρωζώνη θα αντέξει τις αρνητικές συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο κ. Σόιμπλε είναι ο ιθύνων νους της γερμανικής οικονομίας. Ο πολιτικός που επί της ουσίας υπαγορεύει στην Άνγκελα Μέρκελ τη στρατηγική της Γερμανίας, αλλά και την ίδια στιγμή κάνει νεύμα στην υπόλοιπη ευρωζώνη για το πώς θα πορευτεί συντεταγμένα, προκειμένου να υπερβεί την κρίση.
Μέχρι και σήμερα, ο Βόλφγκναγκ Σόιμπλε έχει εξελιχθεί στον «σιωπηλό σύμμαχο» της Ελλάδας. Προασπίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα της Γερμανίας, και δευτερευόντως της Ενωμένης Ευρώπης, ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας, θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς. ...............
Με τη συνέντευξή του στη «Bild» ωστόσο, σπεύδει να προσεγγίσει ως πραγματική υπόθεση εργασίας μια τέτοια δραματικά ακραία εξέλιξη, για να καθησυχάσει σχετικά με τους άμεσους κινδύνους.
«Μια ενδεχόμενη καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή, θα είχε ως συνέπεια να μην εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης. Εμείς όμως έχουμε ήδη δουλέψει σκληρά, ώστε να αποτρέψουμε τις δραματικές συνέπειες, και να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κατάρρευσης και σε άλλες χώρες της Ένωσης. Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές, προσδοκώ ωστόσο ότι θα είναι διαχειρίσιμες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η τοποθέτηση Σόιμπλε έχει ξεχωριστή αξία, επειδή για πρώτη φορά ένας τόσο σημαντικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλάει για το «μετά» μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ενός σεναρίου δηλαδή που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως φόβητρο για την υπόλοιπη Ευρώπη, και ως τελευταία γραμμή άμυνας για εμάς.
Με όσα λέει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σπεύδει να μετριάσει τους φόβους για κατάρρευση όλης της ευρωζώνης, στην περίπτωση που καταρρεύσει η Ελλάδα. Λέει ουσιαστικά, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς την Ελλάδα. Για την Ελλάδα, κουβέντα…

Σχόλια