WALL STREET JOURNAL: ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΡΕΙΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ "ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ"

Η Wall Street Journal σε σημερινό της άρθρο αναφέρει ότι γερμανικές εταιρείες ψάχνουν για «ευκαιρίες» στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να σταθεροποιήσει τα χρηματοοικονομικά της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η πώληση του 10% των μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ προς την Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ, μπορεί να θεωρηθεί «κλοπή», σε σχέση με τα 4 δισ. ευρώ που έδωσε η γερμανική εταιρεία από το 2008 για το 30% του Οργανισμού.
Εκτός της Deutsche Telekom, και άλλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών assets, παρά τις ανάμεικτες εμπειρίες που έχουν οι ξένοι επενδυτές από την χώρα.
Η Fraport, η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 55% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η γερμανική εταιρεία έχει συμμετοχές ή συμβόλαια διαχείρισης σε 12 άλλα αεροδρόμια ανά τον κόσμο.
Η Γερμανία ωστόσο δεν είναι η μόνο χώρα που εξέφρασε ενδιαφέρον για την απόκτηση ελληνικών assets. Η CEZ AS, η τσέχικη ενεργειακή εταιρεία, τον Απρίλιο δήλωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα εξαγορών ελληνικών assets ηλεκτρικής ενέργεια.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, μειώνοντας το ποσοστό της στο 34%. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιες εταιρείες μπορεί να ψάχνουν την έξοδο από την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος της Hochtief δήλωσε ότι η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία επεξεργάζεται κάποιο είδος πώλησης ή δημόσιας εγγραφής των δραστηριοτήτων παραχώρησης, που αφορούν στο 40% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η γερμανική εταιρεία έχει ακόμη συμμετοχή σε δύο μεγάλα projects αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα.
Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλια