ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ;

Θετική εξέλιξη φαίνεται πως έχει η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα χθες, οι γερμανικές τράπεζες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέληξαν σε συμφωνία, ως προς το γενικό περίγραμμα του σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο βασίζεται στην πρόταση που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Σαρκοζί. Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η διάρκεια των νέων τίτλων.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σόιμπλε, η συμφωνία αφορά ελληνικά ομόλογα που λήγουν τουλάχιστον έως το 2014. Τα τελευταία αποτιμώνται σε 3,2 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ κατέχει η Deutsche Bank, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ η Commerzbank και 1,2 δισ. ευρώ η «κακή τράπεζα» που κληρονόμησε την περιουσία τραπεζών που κρατικοποιήθηκαν για να διασωθούν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μέχρι το 2020 λήγουν ομόλογα διπλάσιας αξίας. Συνεχίζοντας υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το 55% των ομολόγων που διαθέτουν οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020. Το προσχέδιο συμφωνίας, επί του οποίου έγιναν χθες οι συζητήσεις και επήρθε συμφωνία, αφήνει ανοικτό το αν το rollover θα αφορά μόνο τους τίτλους που λήγουν μέχρι το 2014 ή όλους όσοι ωριμάζουν εντός της δεκαετίας. ....................
Όπως δήλωσαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, οι εκκρεμότητες θα αποσαφηνιστούν το προσεχές διήμερο, ώστε την Κυριακή στο Eurogroup να κατατεθεί το τελικό σχέδιο, επί του οποίου θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οι υπουργοί Οικονομικών ώστε να καταλήξουν στο τελικό «πακέτο» χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, καθώς έκανε σημαντικά πρώτα βήματα στον τομέα των μέτρων περικοπών», δήλωσε ο πρόεδρος της Deutsche Bank. «Εξαιρετικά ενδιαφέρον βήμα», χαρακτήρισε νωρίτερα το γαλλικό σχέδιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Διευκρινίσε όμως, ότι η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις συζητήσεις, καθώς «μιλάμε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όχι για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα». Καθώς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες του σχεδίου, «σε αυτή τη φάση η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα άποψη», κατέληξε ο κ. Τρισέ.
Αντίθετες απόψεις και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξες εξέφρασαν ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) στο Κοινοβούλιο, Ράινερ Μπρούντερλε. Συγκεκριμένα ο πρώτος υποστήριξε ότι στο Eurogroup της Κυριακής δύσκολα θα υπάρξει τελική συμφωνία για το rollover, αλλά σίγουρα θα εγκριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, επιμένει στην άποψή του ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια συνολική αναδιάρθρωση χρέους.
Το ιδιαίτερα επικίνδυνο σε αυτή την συμφωνία είναι η είσοδος στο ελληνικό χρέος των ιδιωτών, κάτι που κάνει πιο εύκολο στο μέλλον τους δανειστές μας,  να δρομολογήσουν την  χρεοκοπία της Ελλάδας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος....

Σχόλια