ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤ' ΟΝΟΜΑ

Καταπέλτης για τη λειτουργία των εφοριών είναι η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Στην έκθεση συμπυκνώνεται αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι συναλλασσόμενοι με τις εφορίες και αποκαλύπτουν συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είναι μια έκθεση αποκαλυπτική για την εικόνα ανικανότητας και διαφθοράς που επικρατεί στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους με δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, ειδικά στην τωρινή κρίσιμη περίοδο.
Ο Λ. Ρακιντζής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την αμέλεια των εφοριακών στη βεβαίωση και είσπραξη χρεών και τη μη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. «Το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά εφορία είναι αδικαιολόγητα υψηλό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο καθεστώς ατιμωρησίας και συγκάλυψης, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα πειθαρχικά συμβούλια επιβάλλουν εξαιρετικά επιεικείς ποινές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υπάλληλο, αρμόδιο για τον έλεγχο εσόδων-εξόδων δεν επιβλήθηκε καμιά ποινή, παρότι παραπέμφθηκε για την ύπαρξη ελλείμματος 59,2 εκατ. ευρώ!
Το θέμα όμως δεν είναι απλώς να διαπιστώνουμε και να καταγράφουμε τη διάλυση των εφοριών ολόκληρης της κρατικής μηχανής. Οι εκθέσεις περισσεύουν. Το μείζον είναι, επιτέλους, να εφαρμοστούν συγκεκριμένα ριζοσπαστικά μέτρα που οδηγούν στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του συστήματος βεβαίωσης και είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κατόπιν διαλόγου και με τα πολιτικά κόμματα θα προχωρήσει σε αλλαγές, οι οποίες ορίστηκε ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι θα υπάρξει συνεργασία με εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες για τη βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων.
Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα οφείλουν να κάνουν έναν ειλικρινή διάλογο, ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση με σκοπό να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική φορολογική μηχανή. Χωρίς αυτή, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα χαθεί πριν καν ξεκινήσει.

Σχόλια