ECONOMIST: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στρατηγική τριών σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη προτείνει ο Economist στο τελευταίο του τεύχος. Ειδικότερα, σε άρθρο με τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού» αναφέρεται ότι η μετριοπαθής προσπάθεια πρέπει να αντικατασταθεί από μία διεξοδική στρατηγική που να βασίζεται
α) στη μείωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών
β) στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα πληγούν από την παραπάνω αναδιάρθρωση και
γ) την όρθωση ενός τείχους προστασίας μεταξύ των λιγότερο φερέγγυων χωρών και των υπολοίπων.
Η μείωση του χρέους θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα, τη χώρα με τα πιο φανερά προβλήματα, σύμφωνα με τον Economist. Με όποιο τρόπο όμως και να πλασαριστεί η αναδιάρθρωση, η Ελλάδα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κατάρτιση ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα πληγούν σοβαρά από το γεγονός, ξεκινώντας με τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των stress test, θα αποκαλύψουν πόση επιπλέον στήριξη χρειάζονται οι τράπεζες. Σε αναδιάρθρωση του χρέους τους είναι πιθανό να προβούν επίσης η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, προσθέτει ο Economist.
Το έργο δημιουργίας ενός προστατευτικού τείχους γύρω από τον φερέγγυο πυρήνα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας θα πρέπει να ανατεθεί στις χώρες που κινδυνεύουν αλλά και στην Ευρωζώνη σαν σύνολο. Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει γρήγορα τα νέα μέτρα λιτότητας και παράλληλα να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να αντέχουν στο χρόνο. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι μόνο η δημοσιονομική λιτότητα αλλά και η αναζωπύρωση της ανάπτυξης.
Όσο για την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να παράσχει βραχυπρόθεσμη στήριξη, αγοράζοντας ιταλικά ομόλογα. Σύντομα, ωστόσο η Ευρωζώνη μάλλον θα΄πρέπει να επεκτείνει το ταμείο στήριξης EFSF και να το εξουσιοδοτήσει να εκδίδει εγγυημένα "ευρωομόλογα".

Σχόλια