Η S&P ΕΠΙΜΕΝΕΙ: ΤΟ ROLLOVER ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Σιγκαπούρη (Dow Jones) – Η Standard & Poor’s Rating Services ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυρίαρχη πρόταση για την χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού κρατικού χρέους, θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου.
Η ανακοίνωση αυτή της S&P δεν αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία παραμένει στο CCC μετά από την υποβάθμιση της 13ης Ιουνίου. Η ανακοίνωση ανέλυε μια πρόταση από τη γαλλική τραπεζική ομοσπονδία (FBF) που κερδίζει έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ως ένας τρόπος να βοηθηθεί η Ελλάδα να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.
Η πρόταση της FBF περιλαμβάνει δύο επιλογές για την μετακύλιση του χρέους που ωριμάζει. «Εν συντομία, είναι άποψή μας ότι η κάθε μία από τις δύο χρηματοοικονομικές επιλογές που περιγράφονται στην πρόταση της FBF θα αντιστοιχούν σε χρεοκοπία, σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια», αναφέρει η S&P στην ανακοίνωσή της.
Ο οίκος δεν θεωρεί καμία από τις δύο επιλογές αυστηρά ως «ανταλλαγή χρέους», αλλά και οι δύο θα θεωρηθούν ως «αντίστοιχη αναδιάρθρωση».
«Αυτό είναι διότι πιστεύουμε, με βάση και τις πρόσφατες ανακοινώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, ότι ο σκοπός των χρηματοοικονομικών επιλογών είναι να μειώσει το ρίσκο μιας βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους με haircuts και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο να προχωρήσει με τη δημοσιονομική ενοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η S&P.
Περαιτέρω, ο οίκος τονίζει ότι πιστεύει πως και οι δύο προτάσεις θα ισοδυναμούσαν με την πώληση χρέους, ενώ και οι δύο θα επέστρεφαν χαμηλότερη αξία στους ομολογιούχους από ό,τι θα είχαν σύμφωνα με τους αρχικούς όρους της επένδυσής τους.

© Dow Jones Newswires / http://www.capital.gr/


Σχόλια