ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ως μονόδρομο θεωρεί ο Κένεθ Ρογκόφ, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους Ελλάδας και Πορτογαλίας, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Την άποψη του την στηρίζει στο γεγονός ότι μακροπρόθεσμα δεν αποτελεί λύση η τόνωση της οικονομίας μέσω εκτύπωσης χρήματος ή δανεισμού. Καθώς, όμως, το δημόσιο χρέος κρατών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος του να διαγραφεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθά και το γεγονός ότι οι δύο οικονομίες της ευρω-περιφέρειας βρίσκονται εγγύτερα στην ομάδα των αναδυόμενων και όχι των αναπτυγμένων οικονομιών.
Ως αποτέλεσμα, η αναδιάρθρωση του χρέους τους δεν θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, αντίστοιχα εκείνων που θα υπήρχαν αν χρεοκοπούσε η Γερμανία ή οι ΗΠΑ.
Ο κ. Ρογκόφ υποστηρίζει, επίσης, ότι η Γερμανία πρέπει να εγγυηθεί όλο το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας και ότι στο Βερολίνο θα πρέπει να πάρουν απόφαση ότι, αν επιθυμούν να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωζώνη, θα πρέπει για καιρό να είναι μία ένωση οικονομικής αλληλεγγύης και αναδιανομής εισοδήματος από το Βορρά στο Νότο.

Σχόλια