ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Η αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ έδωσε μια ανάσα στις χώρες της ευρωζώνης, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν πως πρόκειται για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, όχι για λύση. Σε αυτό το πνεύμα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung εκτιμά: «Οι ζημίες που προκαλεί το ΔΣ της ΕΚΤ με την υποχώρησή του δεν πρέπει να υποβαθμίζονται. Γιατί το σημαντικότερο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι η αξιοπιστία των αγορών στην πολιτική της νομισματικής σταθερότητας, την οποία ασκεί. Εάν δημιουργήσει την εντύπωση πως τέθηκε στην υπηρεσία των πολιτικών, δηλαδή των ευρωπαϊκών κρατών με χρηματοπιστωτικά προβλήματα, τότε θα χάσει αυτομάτως την αθωότητά της και την πολιτική της ανεξαρτησία. Η αγορά κρατικών ομολόγων από τις προβληματικές χώρες δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ.»
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει: «Η ΕΚΤ εγκατέλειψε με τον Τρισέ την ανεξαρτησίας της… Δεν πρόκειται μόνον για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, πρόκειται κυρίως για τη φθίνουσα αξιοπιστία απέναντι στο ευρώ, πρόκειται για το ρεαλιστικό ενδεχόμενο φυγής κεφαλαίων από την ευρωζώνη. Και τότε θα ακολουθηθεί πολιτικά ο απλούστερος δρόμος: η πολιτική πληθωρισμού και οι πιο αδύναμοι κρίκοι (της ευρωζώνης) θα υποφέρουν περισσότερο από όλους».
Η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για το «γερμανικό οικονομικό θαύμα είναι η κρίση χρεών στην ευρωζώνη», και υποστηρίζει πως εάν διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών-μελών της ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα χρέους, τότε ενδέχεται να διαλυθεί η ΟΝΕ γιατί η Γερμανία και οι άλλες χώρες δεν θα μπορούν ή και δεν θα επιθυμούν να τις βοηθήσουν:
«Σε μια τέτοια περίπτωση», γράφει η εφημερίδα, «απειλούνται με χρεοκοπία και οικονομική ύφεση πολλές ευρωπαϊκές χώρες…Εάν η Ευρώπη αποφασίσει για να διασωθεί να μετατραπεί σε μια αναδιανεμητική ένωση και εκδώσει ευρωομόλογα, τότε η Γερμανία, ως ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα. Δεν πρέπει να διολισθήσουμε στο επίπεδο του 2008. Όμως όσο επεκτείνεται η κρίση χρεών γύρω από τη Γερμανία, τόσο πιο πολλές γερμανικές επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο, τόσο πιο πολλές θέσεις εργασίας θα ‘κόβονται’ στη χώρα μας.»

Πηγή: Deutsche Welle / Βιβή Παπαναγιώτου / Μαρία Ρηγούτσου

Σχόλια