Η ΤΡΟΙΚΑ ΖΗΤΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ & ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Μεγάλες αποκλίσεις και καθυστερήσεις διαπιστώνουν οι τροικανοί από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου και ζητούν πρόσθετα μέτρα, όπως την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα και απαιτούν για αρχή την απόλυση 11.000 γιατρών.

Μαχαίρι στα εργασιακά σε ιδιωτικό και – κυρίως – δημόσιο τομέα απαιτεί η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση ρίχνει το “τσεκούρι” σε μισθούς επιδόματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεγάλη απόκλιση στους στόχους και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου. Η επίσκεψη της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ κράτησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες λίγο παραπάνω από μία ώρα και οι ελεγκτές διαμαρτυρήθηκαν ότι πολλά από όσα έχουν ψηφιστεί καθυστερούν να εφαρμοστούν, με έμφαση στο κόστος του δημόσιου τομέα καθώς καθυστερεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Στην ίδια γραμμή, υποστήριξαν ότι αντί να προχωρήσουν άμεσα οι συγχωνεύσεις, δόθηκε εννεάμηνη παράταση για να γίνει η σχετική δουλειά από τα αρμόδια υπουργεία.
Στο υπουργείο Εργασίας, η τρόικα ζήτησε τόσο ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όσο και απολύσεις προσωπικού -κυρίως γιατρών – από τα Ταμεία, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ».
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισαν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας ως εμπόδιο για τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ζητώντας να καταργηθούν ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές.
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι το περιβάλλον μπορεί να γίνει και πιο δελεαστικό για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Όσον αφορά την απαίτηση για απολύσεις, οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, πρέπει να μειωθούν στους 21.000, με την έναρξη της λειτουργίας του. Έτσι 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ταμεία που συγχωνεύονται υπό την ομπρέλα του ΕΟΠΠΥ θα αφαιρεθούν από τη λίστα.
Διαμαρτυρίες εξέφρασαν και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που δεν τρέχει καθόλου ενώ έχει τεθεί ο στόχος για 1,7 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβριο. Παράλληλα εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής που επίσης πάει αργά.
Σε αυτό το πιεστικό κλίμα ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι “το αίσθημα δικαίου, θα πρέπει να αποκατασταθεί σφαιρικά και όχι επιλεκτικά”. Πρόσθεσε ότι “ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των πολύ μεγάλων αλλαγών και στο μισθολόγιο και στο φορολογικό, και στη συγχώνευση των φορέων”.
Την ίδια ημέρα έπεσε και το αναδρομικό τσεκούρι σε μισθούς και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ύψους 2% παρακρατείται αναδρομικά από την 1/1/2011. Μαχαίρι ως και 50% μπαίνει επίσης σε σειρά επιδομάτων.

Πηγή στοιχείων: newsit.gr

Σχόλια