FITCH: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι το επερχόμενο rollover θα προκαλέσει υποβάθμιση του ελληνικού IDR από CCC σε C.
Η βαθμολογία αυτή υποδεικνύει πως είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία της χώρας βραχυπρόθεσμα ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων η Fitch θα δώσει νέες αξιολογήσεις στους καινούργιους τίτλους.
Σύμφωνα με τον οίκο, το rollover θα αποτελέσει εμπόδιο στην εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα και κάνει την χώρα «άπιαστη» στον τομέα της φερεγγυότητας.
Παρόλο που η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας, «οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι low non-investment grade - χαμηλής, μη επενδυτικής διαβάθμισης -»
Επίσης, ο Fitch αναφέρεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Ιούλιο, στην αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και στην περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Ωστόσο, κρίνει ότι μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι ανησυχίες έχουν αμβλυνθεί.
Τέλος διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι απόφαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά του Ευρωπαϊκού Ταμείου στη προσπάθεια του για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σχόλια