ΓΙΑΤΙ Η STANDARD & POOR'S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s δηλώνει, ότι η απόφασή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από “AAA” σε “AA+” βασίστηκε σε ανάλυση των ίδιων 5 βασικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων των 126 χωρών που εξετάζει η S&P.
Ο οίκος αξιολόγησης δηλώνει, ότι η νέα ανάλυση έδειξε πως το σκορ των ΗΠΑ αυτή τη φορά ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με άλλες ύψιστης βαθμολογίας χώρες, σε δύο απ’ τα 5 βασικά δεδομένα: το πολιτικό και το οικονομικό ρίσκο, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους χρέους.
Το σκορ των ΗΠΑ έμεινε σταθερό σε θέματα οικονομικής δομής, εξωτερικού ρίσκου και νομισματικής πολιτικής.
Ο Ντέηβιντ Μπήαρς, επικεφαλής της S&P για θέματα διεθνών αξιολογήσεων, δηλώνει ότι οι πολιτικές μάχες για την αύξηση του νόμιμου ορίου χρέους των ΗΠΑ και τις περικοπές δαπανών, ανέδειξαν ένα «πιο αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον», όπως είπε, που είχε ως συνέπεια τη μείωση της βαθμολογίας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικού ρίσκου. Ο κ. Μπήαρς δήλωσε επίσης, ότι το πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τα προγνωστικά για αύξηση του χρέους των ΗΠΑ στα 20 και πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ανάγκασε την Standard and Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Κατά την S&P τα 5 δεδομένα στα οποία βασίζονται οι αξιολογήσεις κρατικών οικονομιών είναι:
-Θεσμική αποτελεσματικότητα και πολιτικό ρίσκο, αντικατοπτρίζεται στο πολιτικό σκορ.
-Οικονομική δομή και προοπτικές ανάπτυξης, αντικατοπτρίζεται στο οικονομικό σκορ.
-Εξωτερική ρευστότητα και διεθνής επενδυτική θέση, αντικατοπτρίζεται στο εξωτερικό σκορ.
-Χρηματοπιστωτικές επιδόσεις και ευελιξία, καθώς και ύψος χρέους, αντικατοπτρίζεται στο χρηματοπιστωτικό σκορ, και
-Νομισματική ευελιξία, αντικατοπτρίζεται στο νομισματικό σκορ.

Σχόλια