WALL STREET JOURNAL: ΥΦΕΣΗ 2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2012

Σε αντίθεση με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, οι αναλυτές της Wall Street Journal προβλέπουν και προειδοποιούν πως η ελληνική οικονομία και το 2012 -για τέταρτη συνεχή χρονιά - κινδυνεύει, να βρίσκεται σε ύφεσης.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα σχέδια περικοπών των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. Εν μέσω βύθισης της καταναλωτικής ζήτησης, αποδυνάμωσης των προοπτικών για παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και του ενδεχόμενου νέων μέτρων λιτότητας, οι αναλυτές της WSJ αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 2% ή ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο, ακολουθώντας μια ύφεση της τάξης του 4,5% το 2010 και διολίσθηση 3,9% που εκτιμάται για φέτος.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι εκτιμήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι η χώρα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης το 2012 μετά από μια σειρά επίπονων μέτρων λιτότητας. ..............

Η επιδείνωση των προβλέψεων θα μπορούσε να επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή των αγορών στην Ελλάδα, από όπου ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αναφέρει η WSJ προσθέτοντας ότι η συνέχιση της ύφεσης θα πλήξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματός της, ενώ αναμένεται και περαιτέρω επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Σχόλια