ΣΤΟ 1,7% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ποσοστό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 1,7% για φέτος και ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας πιθανότατα θα παραμείνει στο 9% για το επόμενο έτος. Αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 9,1%.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού έδωσε στην δημοσιότητα την έκθεση την Πέμπτη, μια εβδομάδα πριν από την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου όπου θα παρουσιάσει το νέο του σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Το 1,7% ως ποσοστό ανάπτυξης είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από την πρόβλεψη που είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα τον Φεβρουάριο.
Κυβερνητικοί αναλυτές, ωστόσο, αναφέρουν ότι αναμένουν οικονομική ανάπτυξη 2,6% για το ερχόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το ομοσπονδιακό χρέος πρόκειται να διαμορφωθεί στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 20% μειωμένο από το 1,6 τρισεκατομμύρια που είχε προβλεφθεί τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών εσόδων και τις περικοπές δαπανών.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η δημοτικότητα του έχει μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας των άσχημων οικονομικών εξελίξεων. Κανένας πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει να επανεκλεγεί με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 9%. Η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ανέφερε ότι δεν αναμένει το ποσοστό ανεργίας να πέσει κάτω από 6% μέχρι το 2016.

Σχόλια