ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ο τρίτος γύρος των συνομιλιών της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.
Ως αιτία της αποτυχίας των συνομιλιών αναφέρεται η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συμφωνήσει στα νέα μέτρα που ζητούσε η Τροϊκα, ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ Προηγήθηκε τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε να διακοπούν οι συνομιλίες. Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις θα είναι πλέον ραγδαίες, ενώ η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι οι σε εκλογές
Η κυβέρνηση διαρρέει ότι η βασική διαφωνία αφορούσε την απόκλιση από το έλλειμμα και τα νέα μέτρα ύψους 1,1 εκ, ευρώ που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί. Η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και αποδίδει την απόκλιση από τους στόχους σε κυβερνητικά λάθη και αστοχίες. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το έλλειμμα θα κλείσει σε 8,1%-8,2% έναντι στόχου 7,6% και εκτιμά ότι γι αυτό δεν ευθύνεται η κυβερνητική ανικανότητα, αλλά η ύφεση.
Εξάλλου Τρόικα ζητούσε πιστή εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων προκειμένου να δώσουν τα 8 δις της 6ης δόσης. Δηλαδή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και εργασιακή εφεδρεία, περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, μείωση των επικουρικών συντάξεων, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πλήρες «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», κ.λπ.
Έβαζαν επίσης στο τραπέζι το περίστροφο των νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν άμεσα οι στόχοι, ειδικά ως προς το έλλειμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το έλλειμμα εκτιμάται πλέον γύρω στο 8,5% του ΑΕΠ, ή ελαφρώς υψηλότερα (έναντι αρχικού στόχου 7,6% του ΑΕΠ). Αυτόματα, λοιπόν, μπαίνει θέμα πώς θα κλείσει αυτή η τρύπα του 1% και η τρόικα απαιτεί νέα μέτρα.
Διαρροές αναφέρουν ότι υπήρξε διάσταση απόψεων και για τις αποκρατικοποιήσεις. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει έσοδα που θα ξεπερνούν το 1 δισ. μέσα στο Σεπτέμβριο, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ζήτησε παράταση χρόνου, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία των ΔΕΚΟ βρίσκεται στο ναδίρ.
Παράλληλα, στο τραπέζι του παζαριού είχε πέσει και μια έκτακτη χρηματοδότηση έως 1 δις στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις

Σχόλια