ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Της Λιάνας Μυστακίδου


Από την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων φθάσαμε στις απειλές του Ισραήλ και της Κύπρου. Οι λεονταρισμοί, όμως, του κ. Μπαγίς και του κ. Νταβούτογλου δεν πείθουν κανέναν, ακόμα και τους Τούρκους πολίτες. Η απέλαση του Πρεσβευτή του Ισραήλ και η διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας με το Τελ-Αβίβ χαρακτηρίστηκαν «κούφια λόγια» από την εφημερίδα Γενιτσάγ.
Αλλά και η κάθοδος του τουρκικού Στόλου για περιπολίες στη Μεσόγειο προκάλεσαν θυμηδία στο Ισραήλ. Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Danny Ayalon αμέσως μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε για μια στιγμή ότι ο τουρκικός Στόλος θα έρθει αντιμέτωπος με τον ισραηλινό στη Μεσόγειο».
Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς αναρωτιέται στην εφημερίδα Σαμπάχ «μήπως λύσαμε το Κυπριακό και θέλουμε να επιλύσουμε και τον αποκλεισμό της Γάζας;»
Εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα εξαπολύει επιθέσεις. Ειδικά έναντι του Ισραήλ, το οποίο εκτός των άλλων παρέχει πληροφορίες για τον εντοπισμό των ανδρών του ΡΚΚ. Ασφαλώς δεν θα διστάσει να παρουσιάσει και στοιχεία για τη σύλληψη και παράδοση του Οτζαλάν στην Τουρκία, κάτι που θα κλονίσει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Δυο είναι, κατά την άποψη μας οι λόγοι που αναγκάζουν την Άγκυρα να εφαρμόσει αυτή την πολιτική
Πρώτα απ’ όλα θέλει να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση του γιγαντιαίου Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στα εδάφη της. Ήδη έμπειροι διπλωμάτες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που εμφιλοχωρεί στην πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να δεχθεί την εγκατάσταση του ραντάρ στα εδάφη της, τη στιγμή που η χώρα μένει εκτός της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ.
Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί την παραμικρή κίνηση που θα γίνεται στη Μεσόγειο και στον Καύκασο.
Ο κ. Ινάλ Μπατού δήλωσε: «Χαλάσαμε τον κόσμο για την αντιπυραυλική απειλή για να μην απειληθεί το Ιράν. Έχουμε μια κυβέρνηση που λέει ναι σε αυτά που έλεγε όχι πριν από λίγο καιρό. Ασφαλώς η εγκατάσταση του Ραντάρ θα ενοχλήσει το Ιράν αλλά και τη Συρία».
Επίσης , ο κ. Σουκρού Ελεκντάγ υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν στόχο να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η πυραυλική ασπίδα είναι μια προετοιμασία για αυτό το σκοπό». Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου ITAR-TASS, το Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα εγκατασταθεί στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας, γεγονός που θα ενοχλήσει τη Μόσχα. Ο Ρώσος στρατηγικός αναλυτής Nikolay Savkin, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο RIA Novosti, χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη την εγκατάσταση του Ραντάρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, επειδή θα ελέγχει όλη τη νότια Ρωσία, τις Βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο και στην Κασπία.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ενίσχυση του σουννιτικού Ισλάμ έναντι του σιιτικού στον μουσουλμανικό κόσμο. Όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ είχαν ως στόχο το Ιράν. Η Βαγδάτη ήταν η πύλη που θα τους οδηγούσε στην Τεχεράνη. Τα σχέδια τους ναυάγησαν όταν το Ιράν άρχισε να ενισχύει τους Σιίτες του Ιράκ. Τελικά, η Τεχεράνη κατάφερε να εξαναγκάσει τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, δημιουργώντας ένα χάος σε βάρος τους.
Φρόντισε επίσης να δημιουργήσει καλές σχέσεις και με τις υπόλοιπες σουννιτικές χώρες του αραβικού κόσμου. Έτσι έγινε η μόνη δύναμη της περιοχής που αντιστέκεται στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η Αμερική για να καλύψει αυτό το κενό στράφηκε στη Συρία.
Με τη βοήθεια της Τουρκίας θέλει να ανατρέψει το σιιτικό καθεστώς και να εδραιώσει ένα σουννιτικό, για να δημιουργήσει έναν θρησκευτικό κλοιό γύρω από το Ιράν. Η Άγκυρα ως εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ προβάλλει στον αραβικό κόσμο το μοντέλο του ήπιου, φιλελεύθερου, δημοκρατικού Ισλάμ έναντι του θρησκόληπτου σιιτικού. Βέβαια, όλες αυτές οι παλινωδίες θα οδηγήσουν σε κάποια ρήξη. Η Άγκυρα αναπόφευκτα θα εμπλακεί σε μια σύγκρουση με δυνάμεις της περιοχής.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας ξεχνά με πόση ευκολία γυρίζουν την πλάτη οι Αμερικανοί σε ηγέτες που ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες τους, όπως πρόσφατα στον Μουμπάρακ, στο Σαντάμ και τον Καντάφι. Χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν χαρτομάντιλα μιας χρήσης για αυτό πρέπει να προσέχουν οι εξωμότες πολιτικοί σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να αναφέρουμε τις δηλώσεις που έκανε στο Βαν η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Αϊσέλ Τουγλούκ την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα της παγκόσμιας ειρήνης: «Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό της χώρας που μας ανακήρυξε τρομοκράτες. Εμείς είμαστε στις πλατείες και μιλάμε για ειρήνη, την ώρα που εσείς δίνεται εντολή στα τανκς να χτυπήσουν. Εκείνοι που σχεδίασαν αυτό τον πόλεμο δυναμιτίζουν τη συμβίωση μας. Να είστε σίγουρος ότι μια μέρα οι Κούρδοι, σήμερα ή αύριο, θα κόψουν τους δεσμούς τους με αυτή τη χώρα…..».
Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, όπως φαίνεται θα είναι ραγδαίες. Για αυτό άλλωστε και το Αλ Τζαζίρα που χρηματοδοτείται από τον Εμίρη του Κατάρ εγκαθιστά το πρώτο γραφείο του σε τουρκικό έδαφος στο Ντιγιαρμπακίρ….
Τα τύμπανα πολέμου άρχισαν να ηχούν, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Εξάλλου, το σενάριο αυτό έχει εφαρμοστεί και παλαιότερα.

.

Σχόλια