ΣΟΚ & ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ...

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για όλα τα μείζονα ανοιχτά θέματα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος, δίνοντας σαφές στίγμα, ότι η πολιτική των υπουργείων μετατρέπεται σε συνολική κυβερνητική πολιτική, η οποία θα συγκρουστεί με όποιο κόστος με τις κοινωνικές δυνάμεις, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς το Eurogroup.
Οι οριστικές αποφάσεις αφορούν στην άμεση ιδιωτικοποίηση οργανισμών και δημόσιας περιουσίας, την άμεση κατάργηση φορέων του δημοσίου, τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το Δημόσιο εκτός του «στενού», την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε όλο εύρος του δημόσιου τομέα χωρίς την ισχύ της «προσωπικής διαφοράς», το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ενώ το υπουργικό Συμβούλιο όπου ελήφθησαν οι παραπάνω αποφάσεις συνέχισε τις εργασίες του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξήλθε για να ανακοινώσει τα μέτρα, τονίζοντας τα εξής:
«Οφείλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, πως αυτά που έχει αποδεχθεί και ψηφίσει η Ελλάδα, τα τιμά, τα σέβεται και τα εφαρμόζει όλα, χωρίς καμία παρέκκλιση. Αυτό αφορά πρωτίστως τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπου παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας μας», ανέφερε ο υπουργός
-Αύριο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Άμεσα προχωρούν, οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στην ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιασθούν στην συνεχεία από το δημόσιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2011 να εισπραχθούν 5 δις. ευρώ και μέχρι το 2014 να φτάσουν τα 28 δις.
-Συγχωνεύσεις – καταργήσεις Οργανισμών: Συνενώσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων θα γίνουν άμεσα και όχι στο διάστημα των εννέα μηνών που προβλεπόταν αρχικώς. Μάλιστα, θα γίνει ταυτόχρονα από όλα τα υπουργεία, τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται. Πρώτοι στη λίστα ΕΡΤ και Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), Οργανσιμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), Ινστιτούτο Γεωλογικών και ΜεταλλευτικώνΕρευνών (ΙΓΜΕ), ΕΟΜΜΕΧ, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), κ.λ.π.
-Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει άμεσα και θα περιλαμβάνει και φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών κλπ. «Για όποια επαγγέλματα υπάρχουν μακρινές προθεσμίες, αυτές θα επισπευσθούν», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
-Ενεργοποίηση της «εργασιακής εφεδρείας» υπό την εγγύηση του ΑΣΕΠ καθώς και τη δημιουργία ενιαίου φορέα φόρων και εισφορών. Στο καθεστώς αυτό περνούν με εξαίρεση μόνο των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, όλοι οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε περίπτωση κατά την οποία ο δημόσιος υπάλληλος που τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία δεν αποδεχθεί θέση εργασίας που πιθανώς του προταθεί, τότε θα απολύεται.
Το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» μπορεί δυνητικά να εφαρμοστεί σε σύνολο 200.000 εργαζομένων που θα λαμβάνουν μόνο το 60% του μισθού τους.
-Στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) προωθείται ο «κρατικός υπάλληλος» ανεξαρτήτως πού εργάζεται και ο οποίος θα μπορεί να μετακινείται σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες.
-Για το ενιαίο μισθολόγιο ανακοινώθηκε ενιαίο μισθό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που προωθούνταν από το υπουργείο ως προσπάθεια να απομειωθεί η χασούρα στο μισθό των εργαζομένων. Η προσωπική διαφορά θα υπάρχει μόνο μέσω του πριμ παραγωγικότητας για θέσεις ευθύνης.
-Στον ιδιωτικό τομέα έρχονται άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με προώθηση από το αρμόδιο υπουργείο των απαραίτητων ρυθμίσεων για άμεση αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.
-Επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοσιοποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
-Ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Φόρων και Εισφορών για τις επιχειρήσεις, αφού, όπως είπε, για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης άλλη μεταχείριση δικαιούνται οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και άλλη οι εντάσεως εργασίας.
-Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί προσχέδιό του σε τρεις εβδομάδες ενώ επανεξετάζεται τους συντελεστές του ΦΠΑ, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα καταρτισθεί αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε όλους τους δημόσιους φορείς ότι αν δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων τους στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου, θα χάνουν αυτόματα την επιδότησή τους και δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις μισθοδοσίες τους.

Σχόλια