ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...

Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει.
Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής οικονομίας της Οξφόρδης, ο Γερμανός Κλέμενς Φουστ. Μιλώντας στην DW πρόβαλε τα παρακάτω επιχειρήματα.

“Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.”
Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πιστεύει ότι διεξήχθη στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα. “Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.”
Όπως επισημαίνει ο κ. Φουστ – o οποίος είναι σύμβουλος του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - η περικοπή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50 με 60%. “Μόνον σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει, θα είχε η χώρα μια προοπτική.” Αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να “ευημερήσει”.

Μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια
Η χώρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής. Το ζητούμενο είναι, αυτή η διαδικασία και οι συνέπειές της να είναι “κάπως ανεκτές” στους Έλληνες όπως επίσης και στους πιστωτές, που θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει. Η ελεγχόμενη πτώχευση, εκτιμά ο κ. Φουστ, θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη, τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός. Ερωτηθείς αν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, ο Κλέμενς Φουστ απαντά:
“Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.”
Ο μεγαλύτερος ίσος πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τί μέλει γενέσθαι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και αυτό επειδή οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δις ευρώ. Ο κ. Φουστ δηλώνει:
“Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης.”

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχόλια