Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ...

Στα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρονται σήμερα όλες οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες. «Ανήκουστα τα όσα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος», «Εντείνεται ο οργή και η απόγνωση των πολιτών», ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι.

«Οι Έλληνες πρέπει να ματώσουν ακόμη περισσότερο», τιτλοφορείται άρθρο της Berliner Morgenpost. «Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές. Ήδη την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προετοίμασε τους πολίτες για τα νέα μέτρα, ενώ από το βήμα του κοινοβουλίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας».
Για το θέμα γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt: «Ανήκουστα τα όσα ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών Βενιζέλος στα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων. Σκληρές περικοπές μέχρι και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – κάτι που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες».
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια; Ή μια τελευταία ευκαιρία; Οι επόμενες εβδομάδες θα το δείξουν. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ελληνικός τύπος, η κυβέρνηση σκοπεύει να χτυπήσει επιτέλους το κακό στη ρίζα του:
στον διογκωμένο, αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. (…) Το όφελος θα ήταν διπλό: αφενός η τερατώδης γραφειοκρατία στερεί από το κράτος τους πόρους που τόσο χρειάζεται. Αφετέρου μέρος του μηχανισμού αυτού εμποδίζει τις επενδύσεις.
Την ίδια ώρα όμως θα ήταν και ένα μήνυμα προς τη μεγάλη πλειοψηφία των οργισμένων ανυπεράσπιστων, που μέχρι τώρα σηκώνουν το βάρος των περικοπών: θα πρέπει να πληρώσουν πλέον και οι προνομιούχοι. (…) Τα φιλόδοξα σχέδια ΕΕ και ΔΝΤ όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν στραγγαλίζοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία. Οι φόροι μπορούν να αυξηθούν εν μια νυκτί, η εξυγίανση της κατεστραμμένης οικονομικής διοίκησης όμως χρειάζεται μήνες. Ακόμη και σε τομείς όπου η κυβέρνηση έχει τη βούληση να βάλει μια τάξη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ‘άρρωστη’ δικαιοσύνη και με μια γραφειοκρατία που συχνά τορπιλίζει το κυβερνητικό έργο. Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Εάν η κυβέρνηση δείξει ότι έχει επιτέλους ξυπνήσει, θα πρέπει να της δοθεί».
«Νέες περικοπές, η Ελλάδα αναστενάζει», είναι ο τίτλος άρθρου στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de. «Ακόμη πιο δύσκολοι καιροί έρχονται για τους Έλληνες που ήδη αναστενάζουν λόγω κρίσης. Για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση, η κυβέρνηση αποφάσισε και νέες δραστικές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Η οργή και η απόγνωση των πολιτών εντείνονται. (…) Και ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως φαίνεται αυτές τις ημέρες κυριευμένος από απαισιοδοξία. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εκπέμπει πλέον τη σιγουριά και αυτοπεποίθηση που είχε στις αρχές της κρίσης. Ο μόνος εκ των κορυφαίων πολιτικών που, όπως φαίνεται, είναι ακόμη πρόθυμος να αγωνιστεί, είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχόλια