ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σχετικά με την ανεργία στην Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο συντάκτης της εφημερίδας Ν. Ρούπης αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ (10/9), διαπιστώνει ότι εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στο Βόρειο τμήμα της χώρας και σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «μαύρη εργασία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Όπως επισήμανε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ στη σύσκεψη «…ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και με την τάση που αυξάνεται η ανεργία μπορεί σε ένα χρόνο το 50% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι, οι μισοί να δουλεύουν και οι άλλοι μισοί να μην έχουν δουλειά» και συνέχισε λέγοντας ότι «τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες δείχνουν ότι κατέρρευσε ο μύθος πως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα τόνωναν την απασχόληση στις δύο αυτές κατηγορίες» χαρακτήρισε δε «εσχάτη προδοσία» τυχόν πώληση εταιρειών στη χρηματιστηριακή τους αξία κι έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ, για την οποία σημείωσε ότι έχασε χρηματιστηριακά 200.000.000 ευρώ από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΘ ανέφερε ότι η ανεργία ξεπέρασε το 27% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει το 30%,. Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο υπολογίζονται στο 20% και ένα άλλο 20% βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η βουλιμία των βιομηχάνων αυξάνεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, παρατήρησε, και τους κατηγόρησε πως όταν είχαν μεγάλη συσσώρευση κερδών δεν επένδυσαν στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Κραυγές αγωνίας ακούστηκαν και από προέδρους άλλων Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου υπογράμμισε ότι «ο μισός πληθυσμός του νομού Έβρου συγκεντρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και οι βόρειες περιοχές ερημώνουν. Από τις 100 επιχειρήσεις που είχαν επιδοτηθεί στην Αλεξανδρούπολη λειτουργούν μόνο 15 και οι άλλες είναι κουφάρια. Τη δεκαετία του '60 έφευγαν οι γονείς μας μετανάστες και τώρα φεύγουν τα παιδιά μας». Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες πόλεις όπως τόνισαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων. Συγκεκριμένα, στις Σέρρες κάθε μέρα κλείνει κι ένα εμπορικό μαγαζί, ενώ στη Φλώρινα χάθηκε το 60% της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων. Στην Κοζάνη έκλεισαν 225 καταστήματα και σε ενεργό πληθυσμό 60.000 οι 20.000 είναι άνεργοι, ενώ για έξαρση της ανεργίας και ελαστικών μορφών απασχόλησης παρατηρείται στη Βέροια και στα Γιαννιτσά.
Τέλος σύμφωνα με το δημοσίευμα, αισιόδοξα μηνύματα έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής λέγοντας ότι εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα λόγω του τουρισμού, που είχε αύξηση 17% φέτος, υπήρξε μεταλλευτική επιχείρηση που έδωσε αύξηση 3% στη συλλογική σύμβαση και αναμένεται η επένδυση του χρυσού, η οποία θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις εργασίας, ενώ γίνονται συζητήσεις για ρωσική τουριστική επένδυση σε έκταση 7.000 στρεμμάτων στη Σιθωνία.

Σχόλια