ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

«Πώς μπορεί να σωθεί το ευρώ;»,- αυτό ήταν το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ ζητά βοήθεια από τις χώρες της ομάδας BRICS και πρώτ’ απ’ όλα από τη Ρωσία και την Κίνα. Έτσι δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ΔΝΤ δεν αρκούν τα χρήματα για τη διάσωση της ευρωζώνης. Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αγοράσει ευρωομόλογα αν εκδοθούν. Πώς όμως μπορεί να γίνεται λόγος για βοήθεια αφού η Ενωμένη Ευρώπη ακόμα και μέσα στην Ένωσή της δεν μπορεί να επεξεργαστεί ενιαία χρηματοπιστωτική πολιτική;
Οι δωρήτριες χώρες επίσης διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο: οι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώνουν το χρέος των άλλων. Οι επιδοτούμενες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να σφίγγουν τα ζωνάρια τους. Τόσο από τη μία, όσο και από την άλλη πλευρά ακούγονται προτάσεις για την έξοδο των κρίσιμων χωρών από την ευρωζώνη. Μάλιστα, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τέτοια λύση μπορεί να καλυτερεύσει την κατάσταση. .......
Την ανάγκη της εξόδου των προβληματικών ευρωπαϊκών χωρών
Ο Τόμας Λάνκαστερ, καθηγητής του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΄Εμορι, εμπειρογνώμονας στα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας έκανε προβλέψεις ότι η Γερμανία μπορεί πρώτη να αρνηθεί να πληρώνει τα χρέη των άλλων λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης της οικονομίας της και τότε θα έρθει το τέλος της ευρωζώνης.
«Η ουσία του προβλήματος συνίσταται στο ότι το σημερινό ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας θα δαπανηθεί για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Εκτός αυτού, έχουν εμφανιστεί προβλήματα των γαλλικών τραπεζών. Για όλα αυτά θα αναγκαστεί να πληρώσει η Γερμανία. Είναι ολοφάνερο ότι η ΕΕ έχει επιτακτική ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές της φορολογικής και της δημοσιονομικής πολιτικής της. Για τέτοια κράτη, όπως είναι η Ελλάδα, καλύτερη διέξοδος μπορεί να γίνει η έξοδός της από την ευρωζώνη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοια τροπή των εξελίξεων. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε θα γίνει αναγκαία η δημιουργία μηχανισμού εξόδου χωρών από αυτή την Νομισματική Ένωση και γενικά μηχανισμού ρύθμισής της»,- παρατήρησε ο Τόμας Λάνκαστερ.
Εξάλλου πολύ λίγος χρόνος μένει για τις αναζητήσεις διεξόδου από την κρίση της ευρωζώνης. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ ΄Οσμπορν δήλωσε ότι η τελευταία προθεσμία είναι ο Νοέμβριος, όταν πρόκειται να συγκληθεί η Σύνοδο Κορυφής της G20 στη Γαλλία.
από την ευρωζώνη άρχισε να την επισημαίνει και πάλι ο Τζωρτζ Σόρος. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ντόμινο. Όμως το ΔΝΤ και η ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθούν να βοηθούν αυτές τις χώρες. Ο Τζωρτζ Σόρος δεσμεύει τη διατήρηση του ευρώ τόσο με την έξοδο μερικών χωρών από την ευρωζώνη, όσο και με τη ίδρυση αντάξιου Υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, που καλούνται να σταθεροποιούν την κατάσταση, κατά τη γνώμη του, δεν λειτουργούν ακριβώς λόγω της αυτοτελούς πολιτικής μερικών χωρών της ΕΕ.

Σχόλια