ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ EFSF

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή ομάδας επιστημόνων εναντίον του μηχανισμού στήριξης. Θα έχει επιπτώσεις η απόφαση των δικαστών στο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα;

Υπό μεγάλη χρονική πίεση πέρασαν από το γερμανικό κοινοβούλιο οι νόμοι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τόσο γρήγορα που οι βουλευτές δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων που προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη. Ένας εξ αυτών είναι ο καθηγητής οικονομικών Γιόαχιμ Σταρμπάτι: «Οι αποφάσεις που δρομολογούν οι κυβερνήσεις προσκρούουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κοινοβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού. Τα χέρια του κοινοβουλίου είναι δεμένα. Δεν είναι δυνατόν λόγω των εξελίξεων στην ευρωζώνη και την κρίση του ευρώ να αφαιρείται στην ουσία από το κοινοβούλιο η αποκλειστική αρμοδιότητα επί του προϋπολογισμού».


Στόχος το ευρώ
Ο Μάνουελ Ζάρατσιν είναι βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και μέλος στην επιτροπή για ζητήματα ΕΕ. Κατά την άποψή του εκείνοι που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο επιζητούν μια απόφαση εναντίον του ευρώ, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα: «Νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε ως όφειλε έναντι του κοινοβουλίου. Αυτό είναι σωστό! Όμως η ομάδα επιστημόνων δεν στρέφεται κατά της συμπεριφοράς του κοινοβουλίου, αλλά κατά των μέτρων που ελήφθησαν».

Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται
Ο Ινγκολφ Περνίς, ειδικός στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν θα έχει επίδραση σε ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις: «Ακόμα και αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, στην πράξη δεν θα αλλάξει τίποτα διότι υπερισχύουν οι διεθνείς συμφωνίες. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και δεν μπορούν να αναιρεθούν ακόμα κι αν το δικαστήριο αποφανθεί πως είναι αντισυνταγματικές. Ίσως η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να είχε επιπτώσεις στις αγορές και το μέλλον του ευρώ. Οι επιπτώσεις αυτές όμως είναι σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε νομικό, διότι οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τηρούνται».

Σχόλια