SCHAEUBLE: ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, ενώ ανέφερε ότι η διακοπείσα αποστολή της τρόικας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, ειδάλλως δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
«Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων», δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση, στη γερμανική Βουλή στο Βερολίνο, για τον προϋπολογισμό του 2012.
Σημείωσε ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί πάντοτε να είναι μόνο «βοήθεια για την αυτοβοήθεια». Παραδέχτηκε ότι αυτή η πορεία είναι δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους. Τόνισε πάντως ότι «η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη».
Αναφερόμενος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, επεσήμανε τις μέχρι τώρα οικονομικές επιτυχίες του ευρώ.
Χαρακτηριστικά είπε ότι η μέση τιμή του πληθωρισμού είναι χαμηλότερη μετά την καθιέρωση του ευρώ σε σχέση με την περίοδο του γερμανικού μάρκου.
«Το ευρώ ήταν και είναι ένα σταθερό νόμισμα», τόνισε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η Γερμανία ως εξαγωγική χώρα έχει ωφεληθεί περισσότερο απ' όλες τις άλλες.
«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παρά τις παρούσες ανησυχίες θα πρέπει να το συνειδητοποιούμε ξανά και ξανά», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

www.kathimerini.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια