ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο ενός προϋπολογισμού που φέρνει πρόσθετα μέτρα αξίας 6,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2012 σε συνθήκες πολύ μεγάλης ύφεσης της τάξης του 5,5% φέτος και 2,2- 2,5% τον επόμενο χρόνο.
Τα μέτρα με λίγες εξαιρέσεις (π.χ. τέλος στα ακίνητα, γενικές αρχές εφεδρείας) δεν είναι γνωστά, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν αποφασισμένα. Το φορολογικό νομοσχέδιο ακόμη φτιάχνεται, στην εφεδρεία χθες λήφθηκαν κεντρικές αποφάσεις, ενώ μένει να ανακοινωθούν οι νόμοι για το μισθολόγιο αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Η κυβέρνηση επί 4 μήνες δεν εφάρμοσε το μεσοπρόθεσμο. Πλέον τα μέτρα επιβάλλονται καθυστερημένα, η απόδοσή τους μειώνεται και γι΄ αυτό γίνονται σφοδρότερα υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας η οποία συνεχίζει τον έλεγχο της οικονομίας...
Παρά το νέο πακέτο η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο στόχος του 2011 για το έλλειμμα για μία ακόμη χρονιά δεν πιάνεται: αντί για 17,1 δισ. ευρώ θα σταθεροποιηθεί στα 18,7 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να ικανοποιήσει τον στόχο του Μνημονίου για το έλλειμμα το 2012 (περιορισμός στα 14,65 δισ. ευρώ).
Η κυβέρνηση πετά στους πολίτες και στον κρατικό μηχανισμό (ποιος τον διοικεί;) το μπαλάκι για την υλοποίηση των μέτρων. Στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν μόνο αν «υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από την στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας».
Επί της ουσίας, τα μέτρα των 6,9 δισ. ευρώ αποτελούν προς το παρόν σχέδιο επί χάρτου, όπως είχε συμβεί λίγους μήνες πριν με το μεσοπρόθεσμο, όπως συμβαίνει κάθε τρίμηνο που η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα: καταμετρώνται στους πίνακες που μετρούν έσοδα και δαπάνες αλλά ελάχιστα έχουν εφαρμοσθεί ή έστω ανακοινωθεί.
Στο πεδίο των εσόδων, μόνο ένα μέρος των μέτρων είναι γνωστό. Το τέλος στα ακίνητα που έχει θεσπιστεί, και η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ από το 2011 η οποία απλά έχει ανακοινωθεί. Το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο θα ανακοινωθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έπρεπε να ήταν έτοιμο τον Σεπτέμβριο αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε γενικές ανακοινώσεις.
Λογικά θα έπρεπε να γίνει ευρύς κοινωνικός διάλογος. Πλέον, με αφορμή την ανάγκη εκταμίευσης της δόσης, φέρεται να οδεύει άρον άρον προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες. Είναι άγνωστο τι μέτρα θα προβλέπει για την φορολογία ακινήτων, για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, για τον ΦΠΑ, για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, για τα επιδόματα θέρμανσης ως αντάλλαγμα της πρόωρης εξίσωσης των φόρων στα καύσιμα.
Στο πεδίο των δαπανών, το μόνο γνωστό μέχρι στιγμής είναι τι θα γίνει φέτος στην εφεδρεία, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδυνές ανακοινώσεις. Το μισθολόγιο επί σειρά ημερών ανακυκλώνεται μέσω διαρροών από κυβερνητικές πηγές για μεγάλες περικοπές και πλαφόν στους μισθούς. Υπάρχει δέσμευση έναντι της τρόικας να κατατεθεί ως νόμος μέσα στην εβδομάδα. Θα εφαρμοσθεί από τον Νοέμβριο (και όχι από τον Οκτώβριο που ήταν η τελευταία δέσμευση της κυβέρνησης και τον Ιούλιο που ήταν η προηγούμενη), μείωνοντας την εξοικονόμηση δαπανών και οδηγώντας στην θέσπιση πρόσθετων μέτρων.
Ακόμη πιο θολό είναι το τοπίο στις συντάξεις. Το μεσοπρόθεσμο από τον Ιούνιο ήταν σαφές στο τι έπρεπε να γίνει, με καταληκτική ημερομηνία στις 15 Αυγούστου. Ακόμη ανακοινώσεις δεν υπάρχουν για τα μέτρα που έχουν ήδη προσμετρηθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση βασικών συντάξεων, επικουρικών, εφάπαξ, αναπηρίας, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, καλύψεων υγείας και τη νέα λίστα στα βαρέα.
Δεν έχει ανακοινωθεί και το πρόγραμμα λουκέτου – συγχωνεύσεων των ΔΕΚΟ και των φορέων, το πρόγραμμα αναδόμησης της δημόσιας διοίκησης, το αναλυτικό σχέδιο αναγκών του δημοσίου έως το 2015. Δεν έχουν ανακοινωθεί οι νέες αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και σε πληθώρα άλλων μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είναι από καιρό έτοιμες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο παρά πέντε και με τη δόση του Σεπτεμβρίου να μετρά ήδη πάνω από 15 ημέρες καθυστέρηση, η κυβέρνηση καταθέτει το προσχέδιο στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν οι νόμοι εφαρμογής των μέτρων και εντός του μήνα νέος (ο τελικός) Προϋπολογισμός του 2012. Τα μέτρα θα είναι περισσότερα, καθώς εντός της εβδομάδος θα συμφωνηθούν με την τρόικα οι επιπλέον παρεμβάσεις για το 2013 – 2014.

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλια