Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Financial Times: Θέμα ημερών να ξεμείνει η Eλλάδα από ρευστό
Στην οριακή κατάσταση της Ελλάδας αναφέρονται σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times, που επισημαίνουν πως η χώρα διαθέτει για λίγες ακόμη μέρες μετρητά, τονίζοντας την αποτυχία της χώρας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2012. Όπως, δε, αναφέρουν, είναι πιθανό να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνουν πως για πρώτη φορά στο Eurogroup συζητήθηκε ανοικτά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δύναμη πυρός του EFSF, χωρίς, όμως, να ληφθεί απόφαση.

Le Mond: Αναβλήθηκε η διάσωση της Ελλάδας
Tα αποτελέσματα του Eurogroup ήταν κάτι παραπάνω από «φτωχά» και για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές, υποστηρίζει η Le Monde, επισημαίνοντας πως, παρά τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, το Eurogroup ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις. ..............

Handelsblatt: Δύο στρατόπεδα για το ελληνικό «κούρεμα
«Στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους και εκείνων που προειδοποιούν για τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης. 'Kούρεμα' ζητούν πολιτικοί και οικονομολόγοι, ενώ τραπεζίτες και κυρίως κεντρικοί τραπεζίτες είναι σαφώς αντίθετοι», υποστηρίζει η εφημερίδα Handelsblatt. Επίσης, φιλοξενεί άρθρο του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργού Εξωτερικών Φ. B. Σταϊνμάιερ που τάχθηκε υπέρ της πολιτικής ενοποίησης στην E.E., ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε πως δεν θα έπρεπε να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία της σε τιμή ευκαιρίας. Όπως υποστήριξε, προτιμότερη θα ήταν μια ευρωπαϊκή λύση διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά εντός δεκαετίας με μεγιστοποίηση της ωφέλειας.

Die Welt: Νέο ξεκίνημα
H διαγραφή χρέους θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα, υποστηρίζει η Die Welt, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους, αλλά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλους τους εμπλεκόμενους. Υποστηρίζει δεν πως το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να λάβει την έκτη δόση, με το σκεπτικό να κερδηθεί χρόνος, απαραίτητος για να προετοιμαστεί ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο -όπως λέει- θα επιβαρύνει κυρίως το Γερμανό φορολογούμενο.
»

Σχόλια