ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με τα ολοένα αυξανόμενα επεισόδια μελαγχολίας που παρατηρούνται στους έλληνες επισημαίνεται σε επιδημιολογική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.
Σύμφωνα με τη μελέτη ένας στους δύο έλληνες αισθάνεται μελαγχολικός, ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους που βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια έχει σκεφτεί την αυτοκτονία. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 15,3% των ανθρώπων που είπαν πως τον τελευταίο μήνα ένιωσαν μελαγχολία σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επιπλέον εντύπωση προκαλεί ότι το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας.
Η μελαγχολία και το γενικευμένο άγχος μετατρέπονται σε κοινά γνωρίσματα όσων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις τους, όσων αντιμετωπίζουν προσωπικά χρέη και την ανεργία. ......
Ενδεικτικό άλλωστε ότι τα άτομα που έχουν υψηλή οικονομική δυσχέρεια εμφανίζουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ποσοστό τριπλάσιο (20,9%) συγκριτικά με αυτούς που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα (6,2%). Μεταξύ των άλλων ερευνητικών στόχων ήταν και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά ανάλογης έρευνας του 2009.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 15,3% των ανθρώπων που απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν τον τελευταίο μήνα ένιωσαν μελαγχολία σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. «Ναι» απάντησε το 54,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 47,2%.

Σχόλια