Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγορεί τη Γερμανία ότι καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διάσωση του ευρώ. Ποιόν θεωρούν όμως οι Γερμανοί υπαίτιο της κρίσης;
«Ο οργανωτικός ρυθμός στο Βερολίνο είναι πιο αργός από ότι στις άλλες πρωτεύουσες», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Δηλώνει την ίδια ώρα ότι κατανοεί απόλυτα ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να ασκεί το θεμελιώδες του δικαίωμα που είναι ο έλεγχος των δημοσιονομικών.
Αυτό όμως «δεν μπορεί να οδηγεί στο να μην μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ με την δέουσα ταχύτητα». Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να αποφασίζουν προηγουμένως για κάθε λεπτομέρεια «καθώς συχνά σε συνόδους κορυφής υπάρχουν διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή».
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε ζητήσει την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου σε αποφάσεις που σχετίζονται με θέματα προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε αλλαγή αποφασιστεί σήμερα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον EFSF, θα πρέπει να περάσει μέχρι την Τετάρτη και πριν τις τελικές αποφάσεις της έκτακτης συνόδου από την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής βουλής.
Στις τράπεζες και όχι στην πολιτική διαχείριση επιρρίπτουν οι περισσότεροι Γερμανοί τις ευθύνες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Σε δημοσκόπηση του περιοδικού Focus και σε ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη για την κρίση στην ευρωζώνη, το 42 % των ερωτηθέντων απαντά πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρουν οι τράπεζες και οι επενδυτές. Το 34 % το αποδίδει στην πολιτική διαχείριση της κρίσης ενώ μόλις το 16 % βλέπουν τους λόγους της κρίσης στην Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια