ΟΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ... ΧΩΡΙΑ

Του Χ. Παυλίδη


Είναι πανθομολογούμενο- ακόμα και από τους πλέον «ακραίους» φιλελεύθερους- πως ήταν λάθος η μείωση μισθών και συντάξεων, η οποία σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, έχει οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά. Και είναι «λάθος», όχι μόνο γιατί αυτό το μέτρο είναι κοινωνικά άδικο, αλλά γιατί δεν ωφελεί ούτε την επιχειρηματικότητα ούτε αποδίδει τα προσδοκώμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.
Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα στάδια της πολιτικής που ακολούθησε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Από τη λήψη των αποφάσεων έως την εφαρμογή τους, επέδειξε ανικανότητα ως προς τη διαχείριση και έλλειψη πολιτικής προσαρμοστικότητας στην υλοποίηση, σε σχέση με τα δεδομένα. Με δύο λόγια απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων, που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε η ίδια.
Πέρα από κάθε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη κοινωνία, κατ επέκταση και με το πολιτικό περιεχόμενο που περιείχε η εντολή που της δόθηκε πριν από δύο χρόνια. Δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε και το πολιτικό δικαίωμα, να δεσμεύσει με τις αποφάσεις της το μέλλον της χώρας και του λαού.
Η επίκληση ως επιχείρημα περί «σωτηρίας της πατρίδας», ως αφήγημα δεν πείθει και ως διακύβευμα δεν συνεγείρει. Απ’ τη μια πλευρά σύσσωμη η κοινωνία αντιδρά και απ’ την άλλη μια μικρή ομάδα επιμένει να συμπλέει μ’ ένα ιδεολόγημα το οποίο αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη σύγκρουση με την κοινωνία. Ήδη ένα «δείγμα», για το που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα, πήραμε τις προηγούμενες ημέρες.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τις εκδηλώσεις του κόσμου, όσο ακραίες και όσο καταδικαστέες κι αν είναι κάποιες από αυτές. Το «οξυγόνο» της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού δεν είναι η «θεσμολατρεία», αλλά ο λαός εν ονόματι του οποίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί. Το Σύνταγμα δεν είναι sur mesure της κυβέρνησης, ούτε ασφαλώς το «ιερό δισκοπότηρο» της Δημοκρατίας το οποίο έχει αναλάβει να φυλάει το ΠΑΣΟΚ, ελέω ενός μύθου μέσω του οποίου έχει κατοχυρώσει με τη μορφή πατέντας την «προοδευτικότητα».
Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι, το μέλλον της Δημοκρατίας, της ανασυγκρότησης του κράτους, και της σωτηρίας της πατρίδας, είναι αποκλειστικό προνόμιο του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Παπανδρέου και των συνεργατών του; Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε «αντιδημοκράτες», «αντιδραστικοί» και «απάτριδες», που δρούμε κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Εντάξει το «πιάσαμε» το υπονοούμενο. Μόνο μια απορία. Οι εκλογές συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για το «κούρεμα» ή «πάνε για κούρεμα»;

Σχόλια