ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 - ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, από τον υπουργό οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2012. Ένας  προϋπολογισμός που «ξεχειλίζει» από υπέρμετρη αισιοδοξία σε βαθμό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε   τους κυβερνώντες αιθεροβάμονες δανειζόμενοι τον όρο από  τον αείμνηστο Α. Παπανδρέου. Πώς να εξηγήσουμε άλλωστε ότι η Κυβέρνηση σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης να  προσδοκά  πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
Συγκεκριμένα προβλέπει το έλλειμμα του 2012, μετά την εφαρμογή του PSI να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (11,427 δισ. ευρώ), έναντι 9% του ΑΕΠ (19,683 δισ. ευρώ) το 2011. Χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών του PSI το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2012.
Για πρώτη φορά αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ στα 2,42 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,1% φέτος. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν το PSI, είναι υψηλότερο (1,6% του ΑΕΠ) αλλά υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί μετά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα λόγω της μείωσης της «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης του 2012 και μάλιστα μετά την εφαρμογή του PSI, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ, έναντι 161,7% του ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να κλείσει το τρέχον έτος.
Οι στόχοι αυτοί στηρίζονται στην  πολύ μεγάλη αύξηση των καθαρών εσόδων παρά την ύφεση. Πως θα γίνει αυτό;  μόνο η κυβέρνηση και αυτοί που μας επέβαλαν έναν τέτοιο τον προϋπολογισμό το γνωρίζουν …  
Τα καθαρά έσοδα το 2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,1% φτάνοντας στα 54,4 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν κατά 5,3% στα 49 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τεράστια αύξηση - της τάξης του 217,6% -  της επιβάρυνσης των φόρων στην περιουσία, λόγω των απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα. Συγκεκριμένα αναμένεται να αντληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. φέτος.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έκρηξη ανεργίας από το 11,9% το 2010 στο 15,4% το 2011 και στο 17,1% (επίσημα γιατί ανεπίσημα θα πλησιάσει το 20%) το 2012. Η ύφεση εκτιμάται για το 2012 στο 2,8%, έναντι πρόβλεψης για 2,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θα μας επιτρέψουμε να κάνουμε και εμείς μια πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που πρόκειται να παρθούν το 2012 η ύφεση θα «πετάξει» σε πολύ υψηλότερα ποσοστά με ότι συνεπάγεται αυτό.
Εκτιμάται επίσης ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται και το 2012, κατά 4%, έναντι πτώση 2,9% φέτος, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί περαιτέρω κατά 4,1%.
Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 φαίνεται να βασίζεται στις παρακάτω βασικές συνιστώσες: (Εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών, βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου - συγχωνεύσεις / καταργήσεις).
Νομίζουμε ο  προϋπολογισμός του 2012 (και να μας συγχωρέσει η Κυβέρνηση γι αυτό) δεν επιδέχεται σοβαρής κριτικής. Είναι ένας προϋπολογισμός που βασίζεται σε προβλέψεις – προϋποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και φυσικά είναι άμεσα συνδεδεμένος με το "κούρεμα" του χρέους. Δεν είναι δυνατόν σε μια οικονομία, όπως η ελληνική σήμερα με βαθιά τα σημάδια της ύφεσης, να προβλέπεις αύξηση εσόδων έκτος αν για μια ακόμη φορά την αύξηση αυτή θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι …).
Έλεος κύριοι … και η κοροϊδία έχει τα όρια της.

Σχόλια