ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ... ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ;

Του Ε. Ζερβού


Στα όρια του εθνικού «εκβιασμού» οδηγούνται οι Βρυξέλλες, ασκώντας πλέον συσσωρευμένες πιέσεις στον Αντώνη Σαμαρά για να υπογράψει το κείμενο δεσμεύσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.
Μετά τις νέες χθεσινές δηλώσεις προς την κατεύθυνση της απαίτησης έγγραφης δέσμευσης, ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ δεν άφησε πολλά περιθώρια. Ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Νοεμβρίου, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον τελεσίγραφο 7 ημερών, για να ικανοποιήσει τις σχετικές απαιτήσεις των Βρυξελλών, και να παράσχει τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνδέσει ευθέως την εκταμίευση της 6ης δόσης με την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων για την εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.
Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα τέτοιο, απαξιωτικό για την Ελλάδα αίτημα, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μαρτένς.

Σχόλια